Langdurig zieken alsnog transitievergoeding

10/07/2018

HZC enthousiast over wetsvoorstel

 

Werkgevers worden vanaf 2020 gecompenseerd voor de transitievergoeding die zij moeten betalen bij het ontslag van langdurig zieke werknemers. De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met dit wetsvoorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

 

Wie recht heeft op een transitievergoeding, krijgt deze ook na een langdurige ziekteperiode. Voor de wet is iedereen immers gelijk. Maar door werkgevers wordt de optelsom van financiële verplichtingen als zwaar en onredelijk ervaren. Het kabinet wil het aantrekkelijker maken om mensen aan te nemen en wil deze scherpe rand van de transitievergoeding afhalen.

Werkgevers worden daarom gecompenseerd voor de vergoeding die betaald wordt na het ontslag van een langdurig zieke werknemer. Deze compensatie komt uit het Algemeen werkloosheidsfonds (Awf). Hier staat een verhoging van de uniforme Awf-premie tegenover.

 

HZC is enthousiast over deze maatregel. Voorzitter René van der Steen: “In de afgelopen jaren maakten wij regelmatig mee dat HZC-leden na een langdurige ziekte niet ontslagen werden, maar in een slapend dienstverband werden gehouden. Deze leden werd daarmee het recht op een fatsoenlijke transitievergoeding onthouden. Nu krijgen langdurig zieken – met terugwerkende kracht – alsnog waar ze recht op hebben.”

 

HZC heeft een lijstje bijgehouden waarop leden staan die in zo’n slapend dienstverband zitten. Als dat bij u ook het geval is en u niet zeker weet of u op zo’n lijstje staat of graag wilt dat er contact opgenomen wordt met uw werkgever, dan kunt u contact opnemen met uw rayonbestuurder. Die kan u eventueel ook een brief verstrekken die u zelf aan uw werkgever kunt sturen.

 

Bron: Rijksoverheid