Dag van het Zwarte Koor: Whisky nosing & tasting

17/10/2018

Over Schotse ketels, pot stills, stoom en…. whisky!

 

Samen met whisky-expert Johan Brouwer ruik en proef je 4 robuuste whisky’s met kleine bites, heffen we het glas op de bikkels van lang geleden en hoor je hoe whisky aan zijn smaak komt!

 

Wist u dat er in het ketelhuis van het Woudagemaal zogenaamde vuurgangvlampijpketels (ook een geweldig scrabblewoord trouwens) met een liggende cilinder staan? Het water in deze ketels, ook wel Schotse ketels genoemd, wordt zorgvuldig verhit (dit kan flink wat tijd in beslag nemen). Met de stoom wordt het Woudagemaal aangedreven en water kan dan worden weggepompt.

Is er een link met de whiskyketels (pot stills) in de distilleerderijen van Schotland? Zeker! Ook deze ketels worden zorgvuldig verhit. Alleen staan deze rechtop en er zit naast water ook alcohol in de ketels. De koperen ketels zorgen ervoor dat het water van de alcohol wordt gescheiden. De alcohol stijgt op, condenseert en wordt op een vat gelegd. Na drie jaar rustig liggen mag het whisky heten.

Tijdens de ‘Dag van het Zwarte Koor’ (bijnaam van de stokers en de machinisten van toen) gaan we in het ketelhuis van het Woudagemaal, bij de Schotse ketels, whisky drinken afkomstig uit die andere ‘Schotse ketels’ en heffen we, samen met whisky-expert Johan Brouwer het glas op de bikkels van weleer. Mis het niet!

 

Wanneer?
Zaterdag 3-11-2018 van

Tijd: 16.00 - 17.30 uur of van 19.00 - 20.30 uur

Verwarming: staat uit (dus kleed je warm aan!)

Kosten: € 29,95 cash p.p. HZC leden krijgen korting en betalen 27,50 per persoon.

Aanmelden voor 30 oktober via info@woudagemaal.nl onder vermelding van whiskey event en de tijd die u wilt komen.

Meer informatie: https://www.woudagemaal.nl/agenda