Arboweetjes: Werken in de regen

06/11/2018

De zomer is weer voorbij, de vakanties ook, en veel mensen zijn weer aan de slag in de buitenruimte. Inmiddels is de herfst aangebroken, en dan kun je heel andere weersomstandigheden verwachten. Deze weersomstandigheden hebben uiteraard invloed op werken in de buitenruimte.

 

Een aandachtspunt in de komende periode zijn regenachtige (vochtige) omstandigheden in de buitenruimte. Als de werkgever niet goed voorbereid is op deze weersomstandigheden, kan dit verschillende gevolgen hebben, waaronder een verhoogd ziekteverzuim. De werkgever heeft de plicht om er alles aan te doen zodat werknemers veilig en gezond kunnen werken onder natte omstandigheden.

 

Zorgplicht

Regen, we hebben er in Nederland regelmatig mee te maken. In eerste instantie zou je niet denken dat zoiets onder de zorgplicht van de werkgever valt. Maar de waarheid is ook hier anders: werken in de regen valt wel degelijk onder die zorgplicht. De werkgever is verplicht om je voor te lichten over de mogelijke risico’s die werken in regenachtige omstandigheden met zich meebrengt. Tevens is hij verplicht om Persoonlijke Beschermende Middelen (PBM’s) ter beschikking te stellen of je een andere manier van bescherming aan te bieden. Daarnaast geldt nog steeds het principe “liever voorkomen, dan genezen”.

In het Arbobesluit  staat in hoofdstuk 6 Fysische factoren onder andere het volgende:

  • Werkgever moet zorgen voor een gezonde omgevingstemperatuur. Deze omgevingstemperatuur mag geen schade toebrengen aan de gezondheid van de werknemers tijdens de werkzaamheden.

  • Indien door de temperatuur op de arbeidsplaats of door ongunstige weersomstandigheden toch schade aan de gezondheid van de werknemers kan ontstaan, zal de werkgever passende PBM’s moeten aanbieden. Indien deze PBM’s niet leiden tot het gewenste resultaat, zal de arbeidstijd zodanig dienen te worden aangepast dat er mogelijkheden zijn om in een ruimte te verblijven waar de temperatuur wel aan de eisen voldoet en de gezondheid geen schade wordt toegebracht.

 

Wat zijn de gezondheidsrisico’s van natte weersomstandigheden?

Korte termijn:

  • Verhoogd ziekterisico: verkoudheid en griep;
  • Verhoogde kans op kramp in de hand;
  • Welzijnsklachten, bijna niemand vindt werken in de regen leuk.

Lange termijn:

  • Reumatische klachten, vanwege de vochtige omstandigheden, maar ook omdat je een handgreep van een machine met meer kracht moet gaan vasthouden. Je staat dan meer bloot aan hand- en armtrillingen.
  • Astmatische klachten.

Zijn bovenstaande verschijnselen nog niet heel duidelijk bewezen, aan de onderstaande veiligheidsrisico’s bestaat geen enkele twijfel.

 

Wat zijn de veiligheidsrisico’s?

Persoonlijke veiligheidsrisico’s:

  • Verminderde grip op handgereedschappen waardoor er meer kans is op verwondingen.
  • Een verhoogde kans op kortsluiting en dat je wordt geëlektrocuteerd.

In een gebruikershandleiding bij een machine staat onder welke omstandigheden je een machine wel of niet kan/mag gebruiken. Het lezen van een gebruikershandleiding is een onderdeel van voorlichting en onderricht genoemd in de Arbowet. Een werknemer moet dus op de hoogte zijn van de inhoud van de gebruikershandleiding voor hij gaat werken met een machine.

Omgevingsveiligheidsrisico’s:

  • Verminderd zicht en dus minder overzicht van de omgeving. Dit geld ook voor collega’s en voorbijgangers, waardoor er een verhoogde kan bestaat op onvoorspelbare situaties.

Om de risico’s dus tot een minimum te beperken, is het van belang vooraf goede afspraken te maken over werken onder slechte weersomstandigheden. Spreek vooraf af wat te doen bij kou, regen en/of onweer. Maak gebruik van de aangeboden Persoonlijke Beschermingsmiddelen en laat je werkgever weten als deze niet (meer) voldoen aan de gestelde eisen.
Kies voor een andere, weerbestendige machine en zorg zo veel mogelijk voor een beschermde werkomgeving.

 

Bron: IPC groen