BouwMachines Kennisdag: Digitalisering gaat sector radicaal veranderen

29/11/2018

De materieelsector zit in een transitiefase op weg naar verdere digitalisering. ‘We staan pas aan het begin’, zei directeur Jan Hommes van de BMWT woensdag tijdens de BouwMachines Kennisdag op het Bouw- & Infra Park in Harderwijk.

 

Als de vele discussies, gesprekken, sessies en presentaties tijdens de Kennisdag één ding duidelijk hebben gemaakt, dan is het wel dat de sector aan de vooravond staat van radicale veranderingen.

Een voorbeeld: autonoom werkende machines komen er weliswaar niet op korte termijn, maar in de wat verdere toekomst zeker wel. En steeds vaker zullen data gebruikt gaan worden om werkprocessen optimaal te stroomlijnen.

 

Vrijwel iedereen is zoekende

Vrijwel iedereen is op dit moment zoekende wat de beste manier is om in te spelen op de in gang gezette digitaliseringsslag. Een aantal overkoepelende conclusies is al wel te trekken.

Dat er geen ontkomen aan is, staat vast. Samenwerking met andere, deels nieuwe partijen is een must als je succesvol wilt zijn. Ondernemers hebben lef nodig om nieuwe stappen te zetten. En vakmensen blijven onmisbaar.

 

Draagvlak creëren onder machinisten

Voorzitter René van der Steen van vakvereniging Het Zwarte Corps merkte op dat machinisten ‘vaak onvoldoende worden meegenomen’ in de ontwikkelingen. ‘Je moet draagvlak creëren. Digitalisering is een kans, geen bedreiging. Maak dat duidelijk.’

Want de voordelen zijn klip en klaar, werd van diverse kanten beklemtoond. Zo zei docent Kerkmeijer: ‘Dankzij het gebruik van technologie ben je als machinist aan het eind van de dag minder moe.’

 

Lees meer op de website van BouwMachines