Advies: Laat uw vaststellingsovereenkomst checken door HZC

17/01/2019

De arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd kan eindigen door opzegging door werkgever (na toestemming van het UWV), door opzegging door werknemer, door ontbinding door de kantonrechter, door overlijden en met wederzijdse instemming van zowel werkgever als werknemer. In dit laatste geval wordt er een zogenaamde vaststellingsovereenkomst opgemaakt, die door beide partijen moet worden ondertekend. Soms wordt hij ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd.

 

De vaststellingsovereenkomst moet voldoen aan de eisen, die het UWV stelt. Alleen in dat geval bestaat er recht op een aansluitende Werkloosheidsuitkering (WW). Dus ook al heeft de werknemer door het ondertekenen van de vaststellingsovereenkomst ingestemd met het einde van het dienstverband, dan hoeft hij niet bezorgd te zijn dat hij geen recht op een WW-uitkering krijgt.

 

Eisen

In de vaststellingsovereenkomst moet expliciet worden vermeld dat het initiatief voor de beëindiging afkomstig is van de werkgever en wat de reden daarvan is. Ook moet er expliciet instaan dat de werknemer geen verwijt valt te maken en dat er geen sprake is van een zogenaamde dringende reden. Ook mag er geen sprake zijn van arbeidsongeschiktheid, die nog geen 104 weken duurt.                                                                                                                                                                    

Check voor HZC-leden 

Omdat lang niet alle vaststellingsovereenkomsten, die werkgevers opstellen, voldoen aan deze eisen, adviseren wij u om nooit de vaststellingsovereenkomst meteen te ondertekenen. Vraag eerst een redelijke bedenktijd, voordat u hem ondertekent. En laat hem eerst door HZC bekijken voordat u hem ondertekent. Wij kunnen voor u beoordelen of de vaststellingsovereenkomst aan de eisen voldoet. Wij checken of wel de volledige opzegtermijn in acht is genomen, of de aangeboden ontslagvergoeding wel correct is en of er geen sprake is van arbeidsongeschiktheid. Vaak formuleren we een tegenvoorstel naar uw werkgever. Verder denken we met u mee of u überhaupt wel de vaststellingsovereenkomst moet ondertekenen.

 

Herroepen vaststellingsovereenkomst 

Als de vaststellingsovereenkomst eenmaal ondertekend is, kan hij ook nog binnen 2 weken na uw ondertekening door u herroepen worden. Hij kan zelfs nog tot 3 weken na uw ondertekening herroepen worden, als uw werkgever u niet op deze mogelijkheid van herroepen gewezen heeft.

Heeft u een vaststellingsovereenkomst ontvangen en wilt u deze door ons laten checken? Of heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de HZC Servicedesk via servicedesk@hzc.nl of 030 – 6006070.