Toegangscontrole op basis van de vingerscan

20/05/2019

Er zijn werkgevers, die bij betreding van een gesloten bouwplaats een toegangscontrole op basis van een vingerscan doen. De reden hiervan zou zijn dat de kans  op identiteitsfraude bij het gebruik van een vingerscan lager is dan bij een pasje of het gebruik van een identiteitsbewijs. Maar is dit niet in strijd met de privacy en wordt zo wel zorgvuldig met persoonsgegevens om gegaan? Is een werknemer wel verplicht zijn vingerafdruk af te staan?

 

Een vingerafdruk wordt gezien als een biomedisch persoonsgegeven: fysieke, fysiologische of gedrags-gerelateerde kenmerken van een natuurlijke persoon, waarmee eenduidige identificatie mogelijk is. Voorbeelden van biomedische persoonsgegevens zijn vingerafdrukken, de iris- of netvliesscan, stemherkenning en de gezichtsscan. Deze lichaamskenmerken zijn uniek. Daarom kunnen organisaties ze gebruiken om mensen te identificeren en te controleren of iemand is, wie hij/zij zegt te zijn (authenticatie).

Bij de inzet van biometrie moet de privacy van het individu gewaarborgd worden. De unieke lichaamskenmerken zijn te herleiden naar één persoon en biometrische gegevens bevatten vaak meer informatie dan noodzakelijk is voor identificatie.

 

Volgens de Algemene verordening gegevensbescherming, de AVG,  is het verwerken van biometrische gegevens om iemand te identificeren in beginsel verboden. Nederland heeft echter in artikel 29 van het Uitvoeringsbesluit AVG bijkomende voorwaarden hierover vastgesteld. Het verbod op het verwerken van biomedische gegevens is in Nederland niet van toepassing, als de verwerking noodzakelijk is voor authenticatie of beveiligingsdoeleinden. Het kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn om met een vingerafdruk toegang te krijgen tot een plek met een hoog veiligheidsrisico, welk doel de werkgever niet op een andere manier kan bereiken. Het kan bijvoorbeeld ook noodzakelijk zijn voor beveiligingsdoeleinden, omdat de beveiliging van bouwplaatsen noodzakelijk is vanwege wettelijke of contractuele eisen op het gebied van de veiligheid en belastingen.

 

De vingerscan moet dan dus wel alleen bedoeld zijn voor toegangscontrole, als het om beveiligingsdoeleinden gaat. Er mogen geen andere zaken mee geregistreerd worden, zoals bijvoorbeeld wanneer de werknemer pauze houdt. Dit is dan in strijd met de privacy van de werknemer en dus verboden volgens de AVG.

Als de vingerscan niet noodzakelijk is voor authenticatie of beveiligingsdoeleinden, mag uw werkgever niet om uw toestemming vragen voor de vingerscan. U bent namelijk afhankelijk van uw werkgever, dus niet in de positie om dit te weigeren.

 

Kortom: als de vingerscan alleen gedaan wordt voor noodzakelijke authenticatie of noodzakelijke beveiligingsdoeleinden, en er alleen een toegangscontrole mee gedaan wordt en geen andere zaken, die in strijd zijn met de privacy, dan is het toegestaan.