Uitleg Uniform PensioenOverzicht (UPO)

Het UPO. Te herkennen aan: een enveloppe in je brievenbus ter grootte van een A4 met een logo van een pensioenfonds erop. Eerlijk? Ik legde ze altijd ongeopend weg. Tot ik bij een pensioenuitvoerder kwam te werken. Daar realiseerde ik me dat het een heel handig document is om eens goed te checken. Daarom hierbij een korte uitleg: wat is het UPO en wat kun je er nu mee?

 

Uniform Pensioenoverzicht (UPO)

Werk je bij een werkgever in loondienst? Dan heb je grote kans dat je pensioen opbouwt. Als je pensioen opbouwt, dan ontvang je elk jaar een Uniform Pensioenoverzicht (UPO). Een superhandig document eigenlijk. Er staat namelijk in:

  • hoeveel geld je hebt gespaard voor als je straks met pensioen gaat
  • eventueel hoeveel dit wordt als je op dezelfde wijze blijft opbouwen (optioneel) 
  • over welk deel van je inkomen je pensioen opbouwt (staat alles wel goed bij je werkgever?)
  • je Factor A, waarmee je je jaarruimte kunt (laten)  berekenen

Wist je dat… je ook als je ooit ergens pensioen hebt opgebouwd,  je elke vijf jaar een UPO krijgt? Dit is om je even te helpen herinneren dat je nog altijd ergens geld hebt staan. 

 

Wanneer je moet kijken naar je UPO! 

1. Als er iets is veranderd in je salaris of dienstverband

Ben je meer of minder gaan werken? Heb je promotie gemaakt? Een goede reden om even te checken of je salaris op je UPO gelijk is aan je salaris dat je krijgt. Je salaris vormt namelijk de basis van de hoogte van je pensioenopbouw. Dus is je loon hoger geworden? Dan bouw je ook meer pensioen op. 

 

2. Als je in de WIA terecht bent gekomen

Je pensioen is naar verwachting niet het eerste waar je aan denkt als je ziek bent. Maar even kijken (of iemand in je omgeving ernaar laten kijken) naar je pensioenopbouw is wel verstandig. Want: misschien heb je wel recht op premievrije pensioenopbouw. Dit wil zeggen dat je zelf niet meer betaalt voor je pensioenopbouw, maar je pensioen wel verder wordt opgebouwd tot je pensioenleeftijd.

Op je UPO staat of je pensioen opbouwt, ook als je inmiddels niet meer werkt bij je werkgever omdat je ziek bent geworden. Staat dit er niet of heb je geen UPO ontvangen? Dan is het verstandig om even contact te zoeken met je pensioenfonds. 

 

3. Als je een huis gaat kopen

Voor je hypotheekaanvraag kun je je UPO aanleveren ter informatie. Zeker vanaf het moment dat je persoonlijk advies inwint over je hypotheek. Deze wordt dan meegenomen in je hypotheek-berekening. Naast het UPO is het ook verstandig om een uitdraai van mijnpensioenoverzicht.nl mee te nemen en wordt er wellicht ook gevraagd naar gegevens van een eventuele arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Bekijk jij weleens hoeveel geld er op je rekening staat? Je UPO is eigenlijk je bankafschrift van je pensioen.

 

Vergelijken: het grootste verschil met vorig jaar  

Het UPO is ‘uniform’. Dit betekent ‘gelijk’ of ‘hetzelfde’ en is op deze manier gemaakt zodat je je UPO’s zo goed mogelijk kunt vergelijken: zowel met voorgaande jaren als je pensioenen bij een ander pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Het UPO dat je in 2018 ontvangt, gaat over 2017. Het UPO van 2017 gaat over 2016 etc.

Ondanks dat de opzet over het algemeen voor elk pensioenfonds hetzelfde is, en je UPO’s van verschillende jaren redelijk goed kunt vergelijken, zijn er elk jaar toch weer verschillen en aanpassingen:

 

Verschillen tussen 2019 en 2020 
Het belangrijkste nieuwe onderdeel in 2020: het UPO dat je ontvangt in 2020, krijg je drie scenario’s te zien voor je pensioen. In 2019 en de jaren daarvoor kreeg je altijd één scenario te zien.

 

Verschillen tussen 2018 en 2019 
Elk jaar verandert er wel iets in het UPO. Dit komt vaak door nieuwe regels. In het UPO van 2019 zijn regels toegepast van de nieuwe Europese implementatiewet IORP II. Dat klinkt ingewikkeld, maar wat het betekent is. Je ziet:

  • hoeveel premie er is betaald, welk deel je werkgever voor jou heeft betaald, en welk deel je zelf hebt bekostigd
  • informatie over de dekkingsgraad
  • de informatie die bekend is over beleggingen die zijn gedaan door het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar.

Verschillen tussen 2017 en 2018 
Natuurlijk verandert er weleens wat. Zo is in 2018 een fiscale regel ingegaan, waardoor veel pensioenfondsen iets moesten aanpassen aan hun regeling, om aan de fiscale regel te kunnen voldoen. Sommige pensioenfondsen hebben daarom hun pensioenrekenleeftijd verhoogd van 67 naar 68 jaar. Andere fondsen pasten hun opbouwpercentage aan. Dit zou je nu al kunnen terugzien op jouw pensioenoverzicht van dit jaar. 

 

Heb je vragen over je pensioenopbouw op je UPO? Neem dan contact op met je pensioenfonds. 

 

Bron: Kandoor