Interessant praktijkbezoek in Harderwijk voor SOMA College machinisten

02/07/2019

Studenten van het SOMA College uit het tweede jaar van de machinisten opleiding hebben een interessant bezoek gebracht aan het in aanleg zijnde Crescent Park en de geluidswal langs de A28 bij Harderwijk. Dankzij de aannemers van het project, Hoornstra-Ophof en VIC Landscapes en de gemeente Harderwijk konden de jongens als onderdeel van hun lesprogramma twee aspecten van het werkveld in de praktijk doen en ervaren.

 

Enerzijds hebben ze in de praktijk kunnen zien hoe waterbeheersing en waterberging wordt gerealiseerd in combinatie met recreatiemogelijkheden. Docent en initiatiefnemer van het bezoek Jan- Eppo Vermeulen vertelt: "Mooi is ook dat de praktijkopdracht die bij het projectbezoek hoort, aansluit bij de module uit het derde leerjaar over riolering en waterbeheersing."

Anderzijds was er de mogelijkheid om het gevarieerd aanbod aan gebruikt materieel te bedienen:

inclusief elektrische shovels, wieldumper, en klein materieel zoals elektrische wackerstampers en trilplaten.

Na de zomer zullen ook studenten van de opleiding Landmeten het Crescent Park bezoeken en praktijkop-drachten kunnen doen.

Het SOMA College is heel blij met de gastvrijheid van zowel de gemeente als de aannemers Hoornstra-Ophof Infra en VIC Landscapes. Het dankzij hen mogelijk maken van extra praktijkbezoeken is een prach-tige aanvulling op de lessen. Opleidingsmanager Maaike Schap zegt: "Werkbezoeken en excursies geven veel inzicht in hoe de dingen in de dagelijkse praktijk werken. We kijken uit naar verdere samenwerking met de gemeente en de aannemers. Zij werken in de regio aan meer prachtige projecten waar onze stu-denten veel van kunnen leren."

 

Over SOMA College

Het SOMA College in Harderwijk is dé landelijke mbo vakschool voor de infra. In twee tot vier jaar leidt het SOMA College studenten op tot Machinist grond-, water- en wegenbouw (gww), allround Monteur of tech-nicus mobiele werktuigen, Landmeter, Uitvoerder bouw/infra, (allround) Vakman gww, Straatmaker of (all-round) Betontimmerman. De opleidingen worden aangeboden op niveau 2, 3 en 4.

Leren in de praktijk staat op het SOMA College centraal. Dit betekent praktijklessen met machines op het uitgebreide oefenterrein, practicumlessen in de werkplaatsen en beroepspraktijkvorming bij infrawerkge-vers. Daarnaast krijgen studenten ook theoretische vakken. Hierdoor ontstaat een verantwoorde en ste-vige basis waarmee zij bij elk infrabedrijf aan de slag kunnen.