Ik ben geen beroepschauffeur (meer). Wat moet ik doen met mijn rijbewijs met code 95?

08/10/2019

Als u niet meer werkt als beroepschauffeur, hoeft u voorlopig niets te doen met uw C- of D-rijbewijs. De automatisch toegekende vakbekwaamheid (code 95) zal bij wet ongeldig worden verklaard. De wet die dit regelt gaat op zijn vroegst per 1 april 2020 in. Op dat moment moet u wel een nieuw rijbewijs aanvragen.

 

Geldigheid code 95 vervalt in 2020

Volgens de Nederlandse wet hoefden chauffeurs die geboren zijn voor 1 juli 1955 geen basiskwalificatie of nascholing te doen. Zij kregen code 95 automatisch op hun C- of D-rijbewijs. De automatische toekenning is in strijd is met Europese regels. Daarom wil de Europese Commissie dat de Nederlandse overheid de geldigheid intrekt. Daarvoor moet de Rijksoverheid de wet aanpassen. Die wet gaat waarschijnlijk in op 1 april 2020.

 

Vrachtwagen-rijbewijs of bus-rijbewijs zonder code 95 aanvragen

Heeft u code 95 niet meer nodig voor uw beroep? Of heeft u een speciale beroepsvrijstelling voor code 95? Dan moet u zorgen voor een nieuw rijbewijs. Dat kan op de volgende manieren:

  1. Uw C- of D- rijbewijs vervroegd verlengen. Kijk op CBR.nl wat u moet doen om uw rijbewijs te verlengen zonder code 95. Bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring indienen bij het CBR. Dit kost meer tijd dan een normale rijbewijsaanvraag. Dien uw verklaring daarom uiterlijk 1 november 2019 in.
  2. Het rijbewijs verlengen zonder de categorieën C en/of D. Dit kunt u doen bij uw eigen gemeente. U hoeft geen gezondheidsverklaring bij het CBR in te dienen. U kunt later altijd opnieuw de categorieën voor vrachtwagen en bus terugkrijgen als u alsnog een gezondheidsverklaring aanvraagt. Uw nieuwe rijbewijs krijgt een nieuwe geldigheidsdatum.
  3. Het rijbewijs vervangen voor een ander exemplaar met dezelfde looptijd als het huidige rijbewijs. Ook hiervoor kunt u bij uw eigen gemeente terecht.

Bron: Rijksoverheid