De wegwerker is zijn leven vaak niet zeker: 'Ik verloor die dag een hele goede vriend en collega'

26/10/2019

Je werk doen terwijl op een paar meter afstand het verkeer met hoge snelheid langs je heen raast. Ondanks alle maatregelen en campagnes blijft het beroep van wegwerker altijd een risico inhouden. Want als het mis gaat, gaat het meestal ook goed mis.

 

Een van de meest voorkomende ongelukken: auto’s die op zogenoemde pijlwagens of bots-absorbers rijden, de voertuigen die met pijlen aangeven dat je naar de andere rijstrook moet. In 2018 werd achttien keer zo’n voertuig van Rijkswaterstaat aangereden. In de eerste 5 maanden van dit jaar zijn er alweer negen aanrijdingen geweest.

 

Wegwerker Fred Kerkmans

Fred Kerkmans is zelf wegwerker en kent de gevaren als geen ander. Vijf jaar geleden werd een collega van hem doodgereden op de A12. Hij”Hij was bezig met het koppelen van de wagen, toen er een vrachtwagen in volle vaart bovenop knalde. Ik verloor die dag een hele goeie vriend en collega. Ik ken zijn ouders, zijn broer, zijn zoon…vreselijk. Ik had die dag eigenlijk moeten werken, maar zat een week in de ziektewet. Ik had het dus ook kunnen zijn.”

 

Klik op de link hieronder om de uitzending te bekijken waarin HZC voorzitter René van der Steen wordt geïnterviewd.

 

Bron en link naar uitzending: Hart van Nederland