Coronavirus: informatie voor ondernemers en werknemers

02/03/2020

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 de uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Samen met de Wereldgezondheidsorganisatie WHO onderzoeken de Chinese autoriteiten het coronavirus. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

 

In de regio Wuhan in China, is het virus voor het eerst aangetroffen. Daarna verspreidde het zich naar andere landen, zoals Japan, Thailand, Zuid Korea, Iran, de Verenigde Staten en later dichterbij in Europa. Inmiddels is het virus ook in Nederland op meerdere plaatsen opgedoken. Kijk voor actuele informatie ook op rivm.nl.

 

Symptomen coronavirus

Mensen met het nieuwe coronavirus hebben koorts (boven de 38 graden) en luchtwegklachten. Denk aan hoesten of kortademigheid.

 

Besmettelijkheid

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Bij de Nederlandse patiënten met het virus wordt nauwkeurig in kaart gebracht met wie deze patiënten contact hebben gehad. De GGD zal alle contacten monitoren om zo een verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen of te beperken.

 

Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

De belangrijkste maatregelen die je kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn vrij eenvoudig. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het zijn:

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Door hoesten en niezen komt het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus in de lucht. Deze druppeltjes blijven niet in de lucht zweven maar dalen snel neer. Hoe zieker iemand is, hoe meer virus hij kan verspreiden. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen.

 

Wanneer moet ik telefonisch contact opnemen met de huisarts?

Geadviseerd wordt om telefonisch contact op te nemen met je huisarts als je:

  • Koorts hebt met luchtwegklachten (hoesten of kortademigheid)
  • En de afgelopen twee weken in een land/regio geweest bent met wijdverspreide verspreiding van het coronavirus:
    • China (inclusief Hong Kong en Macau), Singapore, Zuid-Korea, Iran
    • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.
  • Of de afgelopen twee weken contact hebt gehad met een patiënt met het nieuwe coronavirus.

Ga NIET naar jouw huisarts of huisartsenpost toe. Dan zou je andere mensen kunnen besmetten. De huisarts overlegt met de GGD of onderzoek naar het nieuwe coronavirus nodig is.

 

Wanneer moet je vanwege het coronavirus thuis blijven?

In principe kun je gewoon naar je werk. Sommige mensen worden geadviseerd om contact met anderen te beperken. Het gaat dan om mensen die mogelijk besmet geraakt kunnen zijn met het coronavirus. Dat betekent dat zij niet naar hun werk mogen. Dit geldt voor de volgende twee groepen mensen:

  • Huisgenoten van patiënten met het coronavirus
  • Mensen die in een van de bovengenoemde gebieden zijn geweest waar het coronavirus heerst en verkoudheidsklachten of koorts hebben.

Deze klachten kunnen het begin zijn van een besmetting met het coronavirus. Blijf dan thuis om uit te zieken en anderen niet te besmetten. Bel met je huisarts als de klachten erger worden.

 

Wanneer moet ik contact opnemen met mijn leidinggevende?

Bel vanaf huis met jouw leidinggevende als je verschijnselen van het coronavirus hebt zoals hierboven genoemd.

 

Wat te doen als een van mijn werknemers het coronavirus heeft?

Als een werknemer symptomen van het coronavirus heeft, laat hem of haar dan naar huis gaan en wacht het oordeel van de huisarts af. Als iemand met ziekteverschijnselen zich bij een arts meldt en de arts denkt dat de patiënt mogelijk het nieuwe coronavirus heeft, gaat er een protocol in werking. De arts vraagt een test aan. Ondertussen wordt de verdachte patiënt in isolatie gehouden. Dat kan in thuisisolatie of door opname in het ziekenhuis. Dat is afhankelijk van de situatie. Als de test positief is, dus als de persoon besmet is, blijft de patiënt in isolatie. De GGD doet dan zogenoemd contactonderzoek. Alle mensen waarmee de patiënt tijdens de besmettelijke periode contact heeft gehad, moeten gedurende 2 weken hun gezondheid in de gaten houden. Als zij ziekteverschijnselen krijgen moeten zij dat aan de GGD melden en begint het verhaal van vooraf aan.

Het is dus niet zo dat iedereen van het bedrijf preventief thuis moet blijven.

 

Ik ben op vakantie geweest in een gebied waar het coronavirus heerst. Wat moet ik doen?

Houd je gezondheid in de gaten. Als je verkoudheidsklachten hebt, blijf thuis om uit te zieken en om anderen niet te besmetten. Als de klachten erger worden of je krijgt koorts, bel dan je huisarts.
Heb je geen klachten dan kun je gewoon naar je werk gaan.

 

Heeft het zin om je preventief te laten testen?

Nee, want dat geeft geen zekerheid. Mocht je besmet zijn met het virus, dan is er de eerste dagen nog onvoldoende virus in het lichaam. De test toont dan nog niet aan dat je besmet bent met het coronavirus. Daarom wordt er pas getest op aanwezigheid van het virus als mensen klachten hebben en uit een risicogebied komen.

 

Moet ik een mondkapje dragen?

Het dragen van mondkapjes is alleen nodig voor hulpverleners en heeft alleen zin als ze goed gedragen en dagelijks vernieuwd worden. Het is bijvoorbeeld niet de bedoeling dat je de buitenkant van het mondkapje aanraakt of herhaaldelijk hetzelfde kapje gebruikt.

 

Kan ik besmet worden door dieren?

Of dieren nog een rol spelen in de overdracht van het coronavirus in China is nog in onderzoek, de bron is immers niet gevonden. De voornaamste overdracht vindt op dit moment plaats van mens op mens; wij gaan er vanuit dat er in Nederland geen verspreiding plaats kan vinden van dier op mens omdat de hierbij betrokken diersoorten in Nederland zeer waarschijnlijk niet voorkomen.

 

Hoe houd ik mijn bedrijf draaiende? Stel een noodplan op!

Het is belangrijk te voorkomen dat essentiële werkzaamheden op jouw bedrijf stil komen te liggen als gevolg van de ziekte. Stel daarom een noodplan op! Breng in kaart welk werk echt door moet gaan, zoals oogsten, voeren, melken en welke mensen hierbij betrokken zijn. Zijn er voldoende mensen die elkaar kunnen vervangen? Kun je zelf worden vervangen? Welk werk kan worden doorgeschoven naar de lange termijn? Is het mogelijk om bepaalde werkzaamheden thuis uit te voeren? Tref daarnaast voldoende hygiënische maatregelen.

 

Meer informatie voor ondernemers vanuit de Rijksoverheid

 

Geraadpleegde bronnen: RIVM, GGD, NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap)

 

Bron: Stigas