Ik heb geen vitaal beroep maar mijn partner wel

26/03/2020

Kunnen mijn kinderen naar de opvang?

Laatste update: 26-3-2020

Werknemers die een cruciaal beroep hebben, kunnen hun kinderen naar de opvang brengen. Als in een gezin één ouder een cruciaal beroep heeft is het verzoek om zelf de kinderen op te vangen als dat kan. Als dat niet lukt, kan er een beroep worden gedaan op de noodopvang. Hierbij is het geen harde eis dat beide ouders een cruciaal beroep uitoefenen. Het kabinet is namelijk van mening en vindt het belangrijk dat mensen met cruciale beroepen aan het werk kunnen blijven en er voor hen opvang is.

Kijk op onderstaande link voor de cruciale beroepsgroepen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cruciale-beroepsgroepen

  • Ik wil niet naar mijn werk omdat ik bang ben besmet te worden.

Angst of vrees om besmet te worden door collega’s is geen reden om niet naar je werk te gaan. Je werkgever dient voorzorgsmaatregelen te treffen om besmetting zo veel als mogelijk tegen te gaan. Daarbij heb je ook een eigen verantwoordelijkheid om je te houden aan de voorzorgsmaatregelen.

Als je desondanks niet op het werk komt zonder dat je werkgever daarmee heeft ingestemd,        geldt dit als werkweigering. Wees hierop bedacht!

  • Mijn werkgever heeft het over Werktijdverkorting, de zgn NOW regeling, Wat betekend dit voor mij?

Moet ik gedurende de tegemoetkoming via de NOW-maatregel stoppen met werken? 
Dit is geen voorwaarde voor de tegemoetkomingsregeling. Je maakt met jouw werkgever afspraken of je werk verricht. 

Wordt mijn loon doorbetaald als ik onder de NOW val?
Ja, je loon wordt volledig doorbetaald. 

Verbruik ik ook WW-rechten als ik onder de nieuwe tegemoetkomingsregeling val?
Nee, je verbruikt geen WW-rechten. De tegemoetkomingsregeling staat los van de WW.

Moet ik gegevens aanleveren om in aanmerking te komen voor tegemoetkoming via de NOW-regeling?
Nee, dit loopt via je werkgever. Je hoeft zelf niets te doen.

  • Is er voor ZZP-ers ook een regeling?

Bij de gemeente kan je een beroep op het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz), dat is een aanvulling tot het sociale minimum. Deze regeling wordt uitgebreid zodat je sneller toegang kunt krijgen tot bijzondere bijstand. De voorwaarden zijn tijdelijk versoepeld, er gelden nu geen partner en inkomenstoets gedurende 3 maanden.

  • Kan mijn werkgever mij verplichten om verlof of vakantie op te nemen nu er door Corona minder werk is?

Nee, je werkgever kan een beroep doen op Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud.

Zodra de noodmaatregel klaar is kan je werkgever hiervoor een vraag indienen bij UWV.

Met het geld dat jouw werkgever krijgt uit deze regeling kan hij het loon doorbetalen en kun je niet ontslagen worden. Ga er met je werkgever over in gesprek, pas wanneer de NOW aanvraag wordt afgewezen zou je in overleg met je werkgever kunnen bespreken hoe dit samen op te lossen.

 

Vakantie intrekken door werkgever of door werknemer

Op grond van de wet kunnen werkgevers, indien daartoe gewichtige redenen zijn (drukte, uitval collega’s, et cetera) – na overleg met de werknemer – het vastgestelde tijdvak van de vakantie wijzigen.

De schade die de werknemer lijdt door de wijziging van het tijdvak van de vakantie, moet de werkgever vergoeden. Denk aan de al door de werknemer gemaakte kosten voor een georganiseerde vakantiereis.

 

Je kunt je werkgever verzoeken om je vakantie in te trekken. De werkgever moet een zwaarwegend bedrijfsbelang hebben om dit te kunnen weigeren. Een voorbeeld is, dat wanneer iedereen zijn vakantie op zou schuiven, de werkgever later in het jaar in de problemen komt met personele bezetting. Werkgever moet dit wel schriftelijk aan kunnen tonen.

 

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de HZC Servicedesk via de mail: servicedesk@hzc.nl of bel: 030-6006070.

 

Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. We kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor verouderde informatie.