Mijn partner en ik hebben allebei geen vitaal beroep, maar onze kinderen zijn wel thuis

We hebben geen oppas. Hoe gaan we dit oplossen en wie betaalt dit?

Laatste update: 26-3-2020

Als beide ouders geen vitaal beroep hebben, is er geen mogelijkheid voor opvang of noodopvang. Opvang zal dus in eigen kring moeten worden opgelost. Als er geen derden zijn die de opvang kunnen/willen doen, zullen de ouders onderling met hun werkgever moeten zoeken naar een oplossing. Voor de eerste dag zou er aanspraak gemaakt kunnen worden op Calamiteitenverlof (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/calamiteitenverlof/vraag-en-antwoord/calamiteitenverlof-opnemen).

Voor de dagen die hierop volgen, zal er eigen verlof moeten worden opgenomen of kan er een verzoek worden gedaan voor (onbetaald) ouderschapsverlof (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/ouderschapsverlof/vraag-en-antwoord/recht-op-ouderschapsverlof).

Mogelijk wil de werkgever in dit geval dit verlof gedeeltelijk doorbetalen.

Indien er sprake is van een kind of familielid die direct zorg nodig heeft wegens ziekte, dan kan er aanspraak worden gedaan op (kortdurend) Zorgverlof. Dit verlof is voor de eerste 10 dagen gedeeltelijk doorbetaald. Meer informatie hierover is te vinden op https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverlof/vraag-en-antwoord/zorgverlof-aanvragen.

 

Daarbij het advies om, indien mogelijk, thuis te werken. Dat gaat voor onze beroepsgroep niet, maar mogelijk wel voor de partner. En het advies is voor het hele gezin om thuis te blijven indien een van de gezinsleden verkoudheidsklachten heeft en koorts.

 

Heeft u vragen? Neem dan contact op met de HZC Servicedesk via de mail: servicedesk@hzc.nl of bel: 030-6006070.

 

Deze informatie wordt regelmatig bijgewerkt. Aan de informatie kunnen geen rechten worden ontleend. We kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor verouderde informatie.