Vragen naar corona: wat mag een werkgever wel en niet?

29/03/2020

Werkgevers hebben volgens de Arbowet de plicht hun werknemers zo goed mogelijk te beschermen tegen risico’s. Kwetsbare personen hebben recht op extra bescherming. De ernst van het coronavirus vraagt dus veel van de werkgever. Mag een werkgever werknemers vragen naar besmetting met corona? En hoe verhouden de adviezen van het RIVM zich tot de arbowetgeving?

 

De adviezen van het RIVM vormen het uitgangspunt voor werkgevers en werknemers. In specifieke situaties kunnen op basis van de Arbowet aanvullende maatregelen worden getroffen, zo stellen deskundigen en beroeps- en brancheverenigingen voor bedrijfsgezondheidszorg in een kennisnieuwsbrief.

 

Vragen naar corona: wat mag een werkgever wel en niet?

Op grond van de privacywetgeving mag een werkgever de werknemers niet controleren op mogelijke besmetting met het coronavirus. Ook de lichaamstemperatuur (koorts) mag niet gemeten worden. Gegevens over de gezondheid mogen niet worden geregistreerd. Alleen de bedrijfsarts mag dat doen.

Werkgevers mogen werknemers wel vragen om bij zichzelf na te gaan of ze gezondheidsklachten hebben die kunnen wijzen op besmetting met het coronavirus. De bedrijfsarts kan ook gevraagd worden de betreffende medewerkers hierover te adviseren.

 

Een werknemer vragen zich te melden

De werkgever mag ook werknemers vragen zich te melden als ze klachten hebben (keelpijn, luchtweginfectie, hoesten, niezen, loopneus, koorts) die kunnen wijzen op besmetting met corona, zodat de werkgever maatregelen kan nemen. Hij moet kunnen beoordelen of er op de werkvloer besmettingsgevaar is voor andere werknemers. De werkgever kan de werknemer verplichten om thuis te werken, als dat mogelijk is.

Als een werknemer zich heeft ziekgemeld, dan moet de werkgever de ziekmelding zonder specifieke gezondheidsgegevens registreren en de werknemer, voor zover relevant, ziekmelden bij de bedrijfsarts of de arbodienst. De werkgever mag een bedrijfsarts vragen om te adviseren of de werknemer inderdaad ziek is en welke mogelijkheden en beperkingen dit oplevert om te werken.

 

Klachtenvrij na ziekte

Als klachten die wijzen op corona zich voor het eerst voordoen op de werkplek, dan moet de betrokken werknemer direct naar huis. Blijkt het te gaan om een besmetting met het coronavirus, dan moeten collega’s op de hoogte worden gesteld.

Pas als de werknemer 24 uur lang geheel klachtenvrij is, kan hij in weer terug naar de eigen werkplek, als thuiswerken niet mogelijk is.

 

Extra bescherming voor kwetsbare mensen

De Arbowet verplicht werkgevers zo veel als mogelijk te voorkomen dat het werk de gezondheid van werknemers benadeelt. Kwetsbare werknemers hebben recht op extra bescherming. Kwetsbare mensen hebben volgens het preventiebeleid hoogrisicogroepen bijvoorbeeld aandoeningen aan de luchtwegen en longen of chronische hartaandoeningen. Mogelijk moeten voor hen extra maatregelen worden genomen, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de werksituatie door contact met anderen of met mogelijk besmette materialen extra risico’s oplevert.

Zolang de werknemer en zijn collega’s geen klachten hebben, alle betrokkenen de richtlijnen van het RIVM en de GGD volgen en het werk niet leidt tot verhoogde besmettingsrisico’s, kunnen zij volgens de kennisnieuwsbrief in principe gewoon werken. Wel wordt aangeraden om bij beslissingen over werk de eventuele zorgen van de werknemers mee te wegen.

Ook zwangere werkneemsters gelden als kwetsbaar en moeten in het geval van mogelijke extra risico’s vrijgesteld worden van hun werkzaamheden op de werkvloer.

 

Het belang van een bedrijfscontinuïteitsplan

Bedrijven en organisaties die nog niet beschikken over een bedrijfscontinuïteitsplan (BCP) doen er goed aan deze nu op te stellen, ook met het oog op een mogelijke nieuwe besmettingsgolf in de toekomst. In een BCP staat aangegeven hoe de organisatie (voor een deel) kan blijven functioneren als een grote groep medewerkers uitvalt.

Een te vormen crisismanagementteam stelt het BCP op. Daarin staat onder meer wat de benodigde acties zijn om de problemen het hoofd te bieden, wat de kernprocessen zijn van de organisatie en hoe deze voortgang kunnen vinden. Ook een communicatieplan, checklists en de omgang met ketenpartners worden in het BCP opgenomen.

 

Stappenplan bedrijfsgezondheidszorg

De Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) heeft een Richtlijn Influenzapandemie in arbeidsorganisaties gepubliceerd die aanwijzingen geeft voor het opstellen van een stappenplan voor de bedrijfsgezondheidszorg. De richtlijn bevat aanbevelingen voor de beoordeling van een pandemiebeleid, advisering over preventie en beheersing en voorlichting aan werknemers en werkgevers over preventie en beheersing.

 

Ondernemingsraad en arbobeleid

De Arbowet legt ook de ondernemingsraad verplichtingen op. Zo moet de or intensief samenwerken met de ondernemer over arbobeleid en de uitvoering daarvan. De ondernemer moet de or daarbij ‘actief’ informatie verschaffen. Er wordt overlegd over onder meer de RI&E en de arbodienst. De or kan de ondernemer stimuleren een beter arbobeleid te voeren. Lees ook: Grip krijgen op VGWM-beleid, praktische tips voor de or.

Het Praktijkboek Arbeidsomstandigheden 2020 ondersteunt ondernemingsraden en VGW(M)-commissies bij hun inzet voor betere arbeidsomstandigheden.

 

Bron: OR Net