PFAS en stikstof: kleine stapjes en voortdurende onzekerheid

11/05/2020

Coronacrisis toont aan: snelle besluitvorming overheid kan

Het kabinet heeft in april de Tweede Kamer geïnformeerd over de ontwikkelingen op het terrein van PFAS en stikstof. De ontwikkelingen gaan de goede richting in. Volgens HZC-voorzitter Van der Steen moet dat wel sneller. Hij roept het kabinet op om ook voor stikstof en PFAS te handelen “met coronakwaliteit, coronasnelheid en coronadaadkracht”.

 

PFAS

In april heeft staatssecretaris Van Veldhoven een brief aan de Tweede kamer gestuurd met de voortgang en planning van de aanpassing van het handelingskader voor PFAS. Nadat in december 2019 een tijdelijk handelingskader werd vastgesteld met daarin een norm van 0,8 microgram per kilo bouwgrond, zijn nu diverse onderzoeken bezig. Kernpunt is het  vaststellen van een definitieve norm; in de tussentijd moeten ook nog andere knelpunten opgelost worden. Groot probleem is op dit moment de toepassing van grond in oppervlaktewater en diepe plassen en het kunnen storten van PFAS-houdende grond in rijksbaggerdepots. Met de huidige regels mag in oppervlaktewater niet gewerkt worden met PFAS-houdende grond. Tegelijkertijd wordt bij een aantal rijksbaggerdepots geen grond geaccepteerd die uitsluitend met PFAS verontreinigd is. Voorzitter René van der Steen van Vakvereniging Het Zwarte Corps zegt daarover: “Tussen de ophef kort na de zomer vorig jaar tot de aanpassing van het tijdelijk handelingskader zat slechts een paar maanden. Ook nu in de coronacrisis blijkt het kabinet snel besluiten te kunnen nemen. Hoe is het dan mogelijk dat pas na de zomer van 2020 duidelijk wordt hoe PFAS-houdende grond in oppervlaktewater toegepast kan worden? En dat het tot december van dit jaar duurt voordat de vergunningen van de rijksoverheid aan de rijksbaggerdepots zodanig aangepast is dat alle depots ook uitsluitend met PFAS verontreinigde grond mogen accepteren? En dat we minstens tot april 2021 moeten wachten tot er een definitieve norm is?” Hij dringt aan op spoed bij het kabinet: “Het kabinet moet laten zien dat het ook bij PFAS met coronakwaliteit en coronasnelheid spijkers met koppen kan slaan. Dat betekent dat op zijn minst voor de zomer het tijdelijk handelingskader aangepast moet kunnen zijn voor PFAS-houdende bagger!”

 

Stikstof

Ook heeft het kabinet afgelopen maand nieuwe maatregelen aangekondigd om uit de stikstofimpasse te komen waarin de bouw en de landbouw nu al een jaar zitten. Om met het positieve te beginnen: er wordt geld vrijgemaakt voor de versterking van de natuur, uitstoot wordt bij de bron aangepakt en er komt steun om zwaar bouwmaterieel te verduurzamen. Met deze voorstellen ontstaat ruimte voor woningbouw en een aantal door het kabinet aangewezen infraprojecten. “Maar tegelijkertijd ontstaat er onvoldoende ruimte voor andere belangrijke infraprojecten en voor woningbouw in de randstad”, geeft HZC-voorzitter Van der Steen aan. “Om ècht de weg weer vrij te maken voor een ongestoorde ontwikkeling van de noodzakelijke infrastructuur zijn zowel voor de korte als voor de lange termijn extra maatregelen nodig. Voor de korte termijn valt te denken aan het extern kunnen salderen van dierrechten, waardoor de winst die behaald wordt door de uitkoop van veehoudende boeren ingezet kan worden voor verdere ontwikkeling van een meer duurzame infrastructuur. Voor de langere termijn passen daar de realisatie van lightrailverbindingen en een snelle verbinding naar het noorden van het land in.” Voor stikstof geldt volgens Van der Steen hetzelfde als voor PFAS: “Ook hier roept HZC het kabinet op om met coronadaadkracht te handelen!”