Verlengde WW: aanvragen komen binnen; HZC helpt

03/11/2020

Steeds meer mensen komen na hun uitkeringsperiode nu in aanmerking voor de verlengde WW. Om mensen bij hun aanvraag te ondersteunen heeft de uitvoerende stichting PAWW de vakcentrales gevraagd om een helpende hand toe te steken. Vanuit de VCP is HZC één van de partijen die ondersteuning biedt.

 

Kortere uitkeringsduur

Enkele jaren geleden heeft de overheid de maximale WW-periode verkort van 38 maanden naar 24 maanden. De vakbonden hebben stevig onderhandeld en voor elkaar gekregen dat werknemers die in WW of WGA (gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid) komen alsnog een beroep kunnen doen op hun oorspronkelijke WW- of WGA-rechten. Daardoor kunnen forse negatieve financiële gevolgen voorkomen worden. Niet alleen is de bijstandsuitkering die volgt op de WW een stuk lager, daarnaast gelden ook nog vaak eisen dat eerst vermogen opgemaakt moet worden en zijn het inkomen van de partner en het inwonen van familieleden ook van invloed. En voor oudere werknemers kan het verschil tussen 24 en 38 maanden net betekenen dat je wel of niet een overbrugging kunt maken naar je pensioen.

 

Reparatie door werknemers en werkgevers

Vakbonden hebben in onderhandelingen met werkgevers voor elkaar gekregen dat de oorspronkelijke uitkeringsduur hersteld wordt. Per sector moeten in een aparte cao afspraken gemaakt worden om mee te doen. In een flink aantal sectoren is dat inmiddels gebeurd (bijvoorbeeld in de Bouw & Infra, de LEO, de railinfra, de metalektro en de waterbouw) en ook veel ondernemingen met een eigen bedrijfscao hebben zich daar bij aangesloten. In andere sectoren (zoals het beroepsgoederenvervoer) is nog geen aansluiting bij PAWW gezocht. En de sector Metaal en techniek heeft haar eigen stichting en uitvoeringsorgaan opgericht.

 

Zelf aanvragen

Aan het eind van de WW- of WGA-periode moet de uitkeringsgerechtigde zelf een aanvraag doen om voor de verlengde WW of WGA in aanmerking te komen. Het UWV weet niet of uitkeringsgerechtigden in een sector zaten die rechten kan doen gelden op de langere uitkering. Iedereen die in zo’n sector zit en recht heeft op een uitkering van meer dan 10 maanden, heeft recht op verlenging. Een dergelijke aanvraag moet in de laatste maand van de lopende uitkering worden gedaan bij de stichting PAWW (www.spaww.nl).

 

Hulp door HZC

Dat betekent dat u er zelf aan moet denken en dan vervolgens een voor een de aanwijzingen op de website moet volgen. HZC vindt dat nu typisch iets waarin wij u als vakbond kunnen ondersteunen. Dus als u tegen het einde van uw uitkeringsperiode zit, neem dan contact op met HZC. Wij kunnen dan nagaan of de sector of het bedrijf waar u werkt meedoet aan de regeling. En als dat zo is, kunnen wij u helpen met de aanvraag.

U kunt contact opnemen met de HZC Servicedesk via 030-6006070 of mail naar servicedesk@hzc.nl.