Wetswijzigingen voor zzp'ers in 2021

06/01/2021

Zoals ieder jaar, zijn er ook dit jaar weer wetswijzigingen. Voor zzp’ers zijn ze lang niet allemaal relevant. Daarom hieronder alleen de meest relevante veranderingen in de wet voor zzp’ers in het jaar 2021.

 

Verlaging van zelfstandigenaftrek
 We beginnen direct maar met de vervelendste wetswijziging. De zelfstandigenaftrek voor 2021 is € 6.670. In 2020 was de zelfstandigenaftrek nog € 360 hoger. Het goede nieuws is dat onderaan de streep de meeste zzp’ers er niets tot nauwelijks iets op achteruit gaan, want de arbeidskorting en algemene heffingskorting binnen de inkomstenbelasting stijgen komend jaar om de lagere zelfstandigenaftrek te compenseren.

 

Coronamaatregelen lopen door in 2021
 We zijn helaas nog niet verlost van corona, daarom lopen de maatregelen ter ondersteuning in 2021 ook door. Er worden ook nog enkele nieuwe maatregelen in werking gezet zoals de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) en de hulp bij heroriëntatie die gemeenten aan gaan bieden. Helaas zijn de nieuwe plannen nog niet allemaal omgezet in duidelijke regels en zullen we nog even moeten wachten op de precieze inhoud van de regelingen. Alles wat bekend is over de steunmaatregels i.v.m. corona kan je vinden in ons coronadossier.

 

Meldplicht belastingontwijking en –ontduiking
 Deze wijziging is alleen van belang voor belastingadviseurs, advocaten, accountants, notarissen of financieel adviseurs. Als deze betrokken zijn (geweest) bij een fiscale constructie waarbij inwoners van verschillende landen betrokken zijn en die gebruikt kan worden voor belastingontwijking, dan moeten zij dat bij de Belastingdienst melden. Meld je dergelijke constructies niet, dan kan je een boete krijgen. Lees meer.

 

Zzp’ers in een sociale huurwoning kunnen huurverlaging aanvragen
 Als je door de coronacrisis minder inkomen hebt gehad en je woont in een sociale huurwoning, dan kom je misschien in aanmerking voor tijdelijke huurverlaging. Dan moet je wel aan kunnen tonen dat he inkomen is gedaald tot een bepaalde inkomensgrens. Lees meer.

 

Het kopen van een bedrijfspand wordt duurder
 Als je in 2021 een bedrijfspand wilt kopen dan betaal je daar 8% overdrachtsbelasting over. Dat percentage was 6%.
 Voor starters op de woningmarkt is er goed nieuws als je tussen de 18 en 35 jaar bent. Vanaf 2021 betaal je geen overdrachtsbelasting als je een bestaande koopwoning koopt of krijgt. Dit percentage was 2% van het aankoopbedrag als overdrachtsbelasting.

 

Voorkomen van een faillissement
 Als je bedrijf in financiële problemen zit, kun je je schuldeisers vanaf 1 januari 2021 een akkoord aanbieden om de schulden van je bedrijf te herstructureren. De Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) heeft als doel faillissementen te voorkomen.

 

Werk je met drones? Verplichte registratie en kennistest
 Als je met een drone werkt heb je registratieplicht, tenzij het een speelgoeddrone betreft van minder dan 250 gram zonder camera. Weegt je drone wel meer dan 250 gram, dan moet je een vliegbewijs halen.
 Als je zakelijk dronevlieger bent dan mag je nog tot 2022 doorwerken op basis van een huidige ROC-light ontheffing of ROC vergunning. Wel moet je verplicht per 31 december 2020 ingeschreven staan in het nieuwe Europese droneregister. Het vliegbewijs en het exploitantnummer vraagt je vanaf 31 december 2020 aan bij RDW.

 

Bron: ZZP Nederland