Ga nu echt aan de slag om positie jongeren te verbeteren

28/01/2021

Ga nu écht aan de slag om de positie van jongeren te verbeteren, dat schrijven jongeren in een advies dat vandaag wordt gepresenteerd aan premier Mark Rutte. Er is geen tijd te verliezen. Jongeren stonden al enorm onder druk en dat is alleen maar verergerd sinds de coronacrisis. “Jongeren verkeren in enorme onzekerheid. Zorg dat er weer perspectief komt”, zegt Fanny Vuik van VCP Young Professionals.

 

Breed gedragen advies

Premier Rutte vroeg in mei aan alle jongeren in Nederland om mee te denken over oplossingen voor de coronacrisis, en vooral over onderwijs, werk en wonen. Het SER Jongerenplatform en Denktank-Y, onderdeel van Coalitie-Y, hebben toen direct de handen ineengeslagen met de oprichting van de Jongeren Denktank Coronacrisis (JDC). De denktank heeft een app ontwikkeld zodat jongeren konden meepraten. “2500 jongeren deden mee via een app, en hebben duizenden suggesties gedaan. Het is daarmee een breed gedragen advies met tal van mogelijkheden om mee aan de slag te gaan”, zegt Vuik.

 

De problemen zijn groot

Het advies gaat in op de thema’s wonen, werken, klimaat en een leven lang leren. Er is veel onzekerheid op de arbeidsmarkt. Veel jongeren zijn hun baan verloren of zien het perspectief op een vast contract in duigen vallen en zijn daardoor bang om hun baan te verliezen. Voor pas afgestudeerden zijn er nauwelijks vacatures. Dit brengt veel stress en (financiële) onzekerheid met zich mee. Het was al lastig om een starterswoning te vinden, maar sinds de coronacrisis zijn deze nog duurder en schaarser geworden. “Wij maken ons grote zorgen om de positie van jongeren. Het een heeft gevolgen voor het ander. Verlies van een baan maakt bijvoorbeeld het vinden van een woning nóg lastiger”, zegt Vuik. Ook zijn jongeren bang dat een goede aanpak van klimaatproblemen langer op zich laat wachten, nu alle aandacht uitgaat naar de problemen op de korte termijn.

 

Geen nieuw probleem

Jongeren hadden het vóór de coronacrisis al niet makkelijk. Een hoge studieschuld, moeite om een stageplek of baan te vinden, veel flexcontracten, te weinig starterswoningen, en zorgen over het klimaat. Het SER Jongerenplatform schreef in 2019 in het advies Hoge Verwachtingen dat al deze zaken zwaar op de schouders van jongeren drukken. “Ook in dat advies bleek al dat jongeren veel druk ervaren en kampen met mentale problemen. Stappen in het leven zoals het kopen van een huis en het krijgen van kinderen worden al lange tijd uitgesteld door die onzekerheid. Door de coronacrisis neemt de druk en onzekerheid voor jongeren alleen nog maar verder toe”, aldus Vuik. In het advies pleit de denktank er dan ook voor om nu echt aan de slag te gaan, met jongeren en voor jongeren.

 

Bron: VCP