Hoe controleer je op tekenbeten?

Ben je op een plaats geweest waar teken voorkomen? Controleer jezelf (en eventueel anderen) op tekenbeten.
Teken kunnen overal op het lichaam bijten, maar hebben voorkeur voor de liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, de randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek.


Een teek is erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter. Teken zijn makkelijk over het hoofd te zien. Als een teek je net heeft gebeten, lijkt het of er een zwart puntje op je huid zit. Door het opzuigen van bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt.

Gebruik zo nodig een vergrootglas en een spiegel voor plekken die je zelf moeilijk kunt zien of vraag iemand anders om je op teken te controleren.

Controleer ook je kleding. Haal teken weg die op je kleding zitten. Zitten ze vast, was je kleding minimaal 30 minuten op 60 graden of stop de kleding in de wasdroger.


Op de website van Stigas vind je een stripverhaal en een kort filmpje waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe je een tekencontrole systematisch doet.


Stripverhaal ‘Systematische tekencontrole’
De strip is er in een Nederlandse en een Engelse versie. Je kunt het online bekijken en je kunt de strip ook downloaden via onderstaand linkjes:


De Nederlandse strip
The English comic


Korte film ‘Systematische tekencontrole’
Bekijk de korte film ‘Systematische tekencontrole’ via Youtube

 

 

Bron: Stigas