Grensarbeid en corona

19/04/2021

Werk jij als grensarbeider? Dan heb je waarschijnlijk te maken met steeds veranderende regelgeving als je de grens over moet. Want ieder land heeft zo zijn eigen coronaregels. De grenzen met België en Duitsland zijn op dit moment open voor personen die reizen met een geldige reden. Hieronder valt ook het woon-werkverkeer. Je kunt als grensarbeider gelukkig nog steeds op je werk komen.

 

België

Als je een cruciaal beroep uitoefent, vraag dan het vignet COVID19 aan op de website www.werkenoverdegrens.eu. Met dit vignet zichtbaar in de auto, passeer je sneller de grens tussen Nederland en België. Heb je geen cruciaal beroep, dan doe je er verstandig aan om een verklaring van je werkgever bij je te hebben. Hierop moeten de bedrijfsgegevens en jouw eigen gegevens vermeld staan. Je voorkomt hiermee dat je bij een controle wordt teruggestuurd.

 

Duitsland

Je mag als grensarbeider heen en weer reizen tussen Duitsland en Nederland. Jouw dagelijkse reis kun je gemakkelijker maken door een pendlerbescheinigung (certificaat voor woon-werkverkeer) zichtbaar achter de voorruit te leggen. Deze kun je downloaden op de website www.grenzinfo.eu. Omdat bij een controle gevraagd kan worden naar een arbeidsovereenkomst of loonstrook, is het verstandig om ook deze bij je te hebben. Houd er verder rekening mee dat je alleen toestemming hebt voor een directe heen- en terugreis. Een omweg maken om even boodschappen te doen, is niet toegestaan.

 

Quarantaine

Je hoeft als grensarbeider niet in quarantaine als je de grens oversteekt. Je komt in aanmerking voor deze uitzonderingsregel als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Je bent fysiek op je werk aanwezig. De uitzondering geldt dus niet voor grenswerkers die thuiswerken.
  • Je woont in een andere EU-lidstaat, maar werkt in Nederland en je keert minimaal één keer per week terug naar je woonplaats buiten Nederland.
  • Je woont in Nederland, maar werkt in een andere EU-lidstaat en je keert minimaal één keer per week terug naar je woonplaats in Nederland. Deze uitzondering geldt ook voor grensstudenten en -scholieren.

 

LET OP!

Bovenstaande regelgevel is van toepassing op het moment van schrijven. De coronaregels kunnen echter snel veranderen. Zorg daarom dat je goed geïnformeerd van huis gaat. Raadpleeg de volgende websites voor up-to-date informatie:

www.reizentijdenscorona.rijksoverheid.nl

www.grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger

www.werkenoverdegrens.eu/thema/corona-maatregelen

www.svb.nl/nl/bbz-bdz/covid19/coronavirus-grensarbeid

www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine

 

Bronnen: divers