Week van de teek - ziekte van Lyme

Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Daarom is het belangrijk dat werkgevers en werknemers weten hoe zij een tekenbeet kunnen voorkomen en wat zij moeten doen als ze toch gebeten zijn.

 

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een infectieziekte, die door de bacterie Borrelia Burgdorferi wordt veroorzaakt. Door een tekenbeet kan die bacterie in het lichaam terechtkomen.
De ziekte van Lyme kan worden onderverdeeld in drie stadia:

  •     de vroege lokale ziekte van Lyme
  •     de door het lichaam verspreide ziekte van Lyme
  •     de langdurige of chronische ziekte van Lyme

De vroege lokale ziekte van Lyme ontstaat ongeveer twee weken na de tekenbeet. Op de plaats van de beet kan een rode ring of rode plek verschijnen. Als de ziekte niet op tijd wordt behandeld kan deze weken tot maanden later overgaan in het tweede stadium. Kenmerkend voor dit stadium zijn gewrichtsklachten, klachten van de zenuwen (vooral uitval van gezichtszenuwen of pijnklachten in een arm of been) en hartritmestoornissen. In het laatste stadium, dat in twee tot vijf procent van de gevallen voorkomt, kan de ziekte langdurig worden en tot vervelende huidaandoeningen leiden.

 

Heb ik de ziekte van Lyme?

Het is niet gemakkelijk de ziekte van Lyme vast te stellen omdat de verschijnselen wisselend kunnen zijn. Mogelijke (ziekte)verschijnselen zijn:

  •     een rode vlek of ring op de huid die steeds groter wordt
  •     een grieperig gevoel met koorts en spierpijn (bent u de enige in uw omgeving met griep, wees dan op uw hoede)
  •     dubbel zien, hangend ooglid, scheef aangezicht
  •     pijn, krachtsverlies of tintelingen in de ledematen
  •     gewrichtsklachten die doen denken aan reuma

Hebt u een of meer van deze klachten? Ga dan naar uw huis- of bedrijfsarts en vertel dat u denkt aan de ziekte van Lyme.

 

Chronische Lyme

De ziekte van Lyme kan ook chronisch worden. Hier meer over lezen? Dat kan via deze website.

 

Bron: Stigas