Digitale loonstroken, vergeet ze niet naar je eigen bestanden te uploaden

10/05/2021

Tegenwoordig mogen werkgevers loonstroken digitaal opslaan, zodat je deze digitaal in kunt zien. Maar let op, digitale levering van je loonstrook mag alleen als je daar toestemming voor hebt gegeven aan jouw werkgever. Wil je dit niet, dan moet de loonstrook op papier worden verstrekt.

Loonstroken per e-mail versturen is niet aan te bevelen, want dat is niet veilig genoeg. Om deze reden adviseert men tegenwoordig ook het Burgerservicenummer (BSN) niet meer op de loonstrook te vermelden. Op de jaaropgave is dit nog wel verplicht.

Wij adviseren om loonstroken en jaaropgaven uit de digitale portal zo gauw mogelijk naar je eigen drive te downloaden, want als je uit dienst treedt wordt de deze portal al vrij gauw afgesloten. De toegang tot jouw loonstroken en jaaropgaven ben je dan kwijt. Dit kan tot veel problemen leiden, bijvoorbeeld als je nog een vordering op je werkgever hebt. Maar ook wanneer je een lening, hypotheek of uitkering moet aanvragen of als je met een nieuwe werkgever wil onderhandelen over je salaris.

Daarnaast adviseren wij ook om de weekstaten zelf digitaal op te slaan of een kopie achter te houden voordat je ze inlevert bij je werkgever. Want mocht het tot een onvolledige eindafrekening komen als je uit dienst treedt, dan hebben we deze weekstaten wel nodig. Maar ook als jij je op een eerder moment al realiseert dat het niet goed gaat met de salarisafrekening.

 

Vragen? Stel ze gerust aan de HZC-Servicedesk via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl.