Kom in beweging!

30/06/2021

De groene en agrarische sector zijn niet de eerste sectoren waar je aan denkt als het gaat om onderbelasting door te veel zitten. Toch zijn er ook in onze sector verschillende werkzaamheden waarbij er zeker risico is op onderbelasting. Denk aan diverse kantoorfuncties, maar ook aan chauffeurs en machinisten die veel zittend werk doen.

 

Sluipmoordenaar

Onderbelasting is een sluipmoordenaar. Op korte termijn ervaar je misschien niet direct altijd gevolgen van te veel zitten, maar op langere termijn kunnen er ernstige ziektes ontstaan zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2 (‘ouderdomssuiker’), obesitas en sommige vormen van kanker. Hiermee is lichamelijke inactiviteit de vierde doodsoorzaak wereldwijd en sterven er jaarlijks wereldwijd 5,3 miljoen mensen aan ziektes die veroorzaakt kunnen worden door lichamelijke inactiviteit.

 

Beweeg je door je werkdag

Gelukkig zijn steeds meer mensen zich bewust van de nadelen van te veel of te lang achterelkaar zitten. Toch blijft er nog een hoop te verbeteren. De adviseurs van Stigas brengen de risico’s van onderbelasting daarom continu onder de aandacht van werkgevers en werknemers tijdens bedrijfsbezoeken en werkplekonderzoeken. Een van de veelgehoorde opmerkingen is: “Ik zit nu misschien wel lang, maar vanavond ga ik naar de sportschool en dan beweeg ik weer voldoende”. Helaas werkt het niet zo. Natuurlijk is regelmatig sporten goed voor je gezondheid en conditie, maar het verhelpt niet de risico’s van te veel zitten. Het gaat erom dat je gedurende de werkdag voldoende afwisseling hebt in je houding. Dus: zitten, staan, lopen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet je kijken naar hoe je werkdag is ingericht en hoe je hier verbeteringen in kunt aanbrengen. Kun je lopende bandwerkzaamheden afwisselend staand en zittend doen? Is het mogelijk een telefoongesprek of overleg lopend te doen? Neem actievere pauzes als je veel zittend werk doet en vergeet vooral niet regelmatig uit de cabine te stappen. Dit soort afwisseling voorkomt klachten en vermindert je totale zittijd op een dag.

 

Uit de praktijk

Dat de adviseurs van Stigas aanhoudend zijn, blijkt uit het volgende voorbeeld. Stigas voert geregeld werkplekonderzoeken uit om advies te geven over de werkzaamheden en werkplek. Het belangrijkste terugkerende advies voor een bedrijf het plaatsen van zit/sta-bureaus voor kantoormedewerkers. Echter, er bleek terughoudendheid voor het aanschaffen van deze dure bureaus omdat er een verwachting was dat de bureaus niet juist of zelfs helemaal niet gebruikt zouden worden. Dit kwam door een voorbeeld van een heel ander bedrijf. De adviseur van Stigas heeft het bedrijf geholpen met het opstellen van concreet advies over de juiste verhouding tussen zittend en staand werken. Inmiddels zijn de zit/sta-bureaus geplaatst en zijn alle medewerkers hier enthousiast over. De bureaus worden op de juiste wijze gebruikt en medewerkers wisselen zittend en staand werk in de juiste verhoudingen af. Onze tip: geef de medewerkers de juiste boodschap mee. Vertel wat de risico’s zijn van te veel zitten en geef instructies over de juiste verhouding voor het afwisselen van werkhoudingen.

Oh, en: onderzoek toont aan dat het 66 dagen kost om je een nieuwe gewoonte eigen te maken. Geef dus niet te snel op!

 

Bron: Stigas