Plotseling onderhandelaarsakkoord nieuwe cao metalektro

15/07/2021

Werkgevers en vakbonden in de metalektro hebben een onderhandelaarsakkoord bereikt over een nieuwe cao. Opvallendste onderdeel is een loonsverhoging van 5,3 procent. Tot voor kort wilden de werkgevers, verenigd in de FME niet verder gaan dan 2,25 procent hoger loon.

 

De salarisverhoging vindt plaats in twee stappen. Vanaf begin juli dit jaar krijgen de werknemers in de metaalbranche er 2,3 procent bij. Op 1 februari volgt nog eens 3 procent. Personeel dat al in dienst was toen de huidige cao afliep, op 1 december, krijgt een eenmalige compensatie van 2,3 procent tot aan 1 juli.

 

Eerder stoppen

De principe-cao bevat een zwaarwerkregeling voor werknemers die minder dan €4000 bruto verdienen, of in ploegen- of consignatiediensten hebben gewerkt. Zij kunnen tot drie jaar voor hun pensioen vervroegd uittreden. Ze krijgen dan maximaal €22.614 per jaar uit een sectorfonds waarin werkgevers 0,3 procent van de loonsom storten. Hierdoor zou 15 tot 20 procent van de doelgroep eerder kunnen stoppen.

 

Werktijden

Een werkgroep van werknemers en werkgevers gaat onderzoek doen naar het ontstaan en voorkomen van verlofstuwmeren en de mogelijkheden van een weekrooster van 4 x 9 uur. Ook komt er meer aandacht voor de vraag hoe belastende roosters voorkomen kunnen worden. De verplichting tot overwerk wordt ook beperkt. Mensen mogen maximaal 10 uur per 4 weken overwerken.

 

De cao metalektro geldt voor ruim 1.000 grote en kleine bedrijven, met in totaal 160.000 werknemers. Bekende namen zijn Scania, Fokker, IHC, Damen, VDL Nedcar, ASML, Stork, Thyssen-Krupp, DAF en Siemens. Aan het akkoord is ruim een half jaar van stakingen en acties vooraf gegaan.