HZC wordt lid van Vereniging KLO

26/07/2021

Het Kabel en Leiding Overleg (KLO) is het kennis- en samenwerkingsverband op het gebied van het voorkomen van graafschade van grondroerders, netbeheerders en beheerders van de openbare ruimte. Sinds 8 januari 2021 is het KLO een vereniging met als doelstelling het voorkomen van alle vermijdbare graafschade aan kabels en leidingen bij werkzaamheden in de grond.

 

De vereniging heeft een bestuur, leden en toehoorders. De leden zijn uitsluitend brancheorganisaties en koepels van ondernemingen die betrokken zijn bij het werken op en in de ondergrond. Het KLO zorgt voor verbinding in de graafketen. Als samenwerkingsplatform wil zij de doelstelling van de WIBON (Wet Informatie-uitwisseling Bovengrondse en Ondergrondse netten en netwerken) realiseren. Daarbij wordt de Richtlijn zorgvuldig grondroeren van initiatief- tot gebruiksfase – de CROW 500 – als richtsnoer toegepast. Via een ambitieus programma C5P (CROW 500 proof) wordt gewerkt aan een digitale applicatie waarmee elke partij in het graafproces in staat wordt gesteld te voldoen aan de CROW 500.

 

HZC maakt onderdeel uit van de sectie Grondroerders, naast HZC bestaat de sectie Grondroerders uit deelnemers van Heijmans, Bouwend Nederland, VolkerWessels Telecom, Siers, NVAF, BAM Infra, Techniek Nederland, van Gelder, MKB INFRA, CUMELA, VERAS (slopers), Belangen Organisatie Grondzuigen en VHG. Omdat HZC een bijzondere inbreng kan leveren namens machinisten is HZC gevraagd lid te worden van het KLO. HZC heeft hier volmondig ja op gezegd! HZC is met haar specifieke kennis en belangen de enige werknemersorganisatie met een lidmaatschap van KLO. Het uitgangspunt voor ons is dan ook om input te leveren vanuit het standpunt van de machinist, jullie dus! Dit kan per mail: sland@hzc.nl.

 

Voorkomen van graafschades begint met een goede werkvoorbereiding, daar heb je dan wel de juiste en laatste gegevens van de netbeheerders voor nodig. Het is ook van groot belang dat die informatie uiteindelijk bij de machinist en de mensen om de machine terecht komt. Daarom wordt er constant gewerkt aan goede manieren om de informatie op tijd aan te leveren. In tekeningen op het GPS systeem en via een app op je telefoon. Graafschade heeft helaas in sommige gevallen niet alleen financiële gevolgen, maar kan ook in uitzonderlijke gevallen letsel tot gevolg hebben. Daarom vindt HZC het van belang om deel te nemen aan het overleg in de sectie grondroerders en heeft besloten lid te worden van de Vereniging Kabel en Leiding Overleg.

 

Het secretariaat van KLO wordt gevoerd door Henk de Koning (voorheen secretaris van de NVAF (funderingsbedrijven). Hij heeft in het bijzonder aangedrongen op deelname van HZC omdat het de machinisten zijn die ‘aan het einde van de graafketen’ een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het zorgvuldig graven. Niet alleen omdat zij zelf aan de knoppen en handles zitten maar ook de grondwerker aansturen. Zij dienen als laatste er alert te zijn over de adequate liggingsgegevens te beschikken welke sinds april van dit jaar digitaal op een device voorhanden moet zijn.

 

Website KLO: https://www.kabelenleidingoverleg.nl/

 

Bekijk ook het bericht 'Graafschadecijfers 2020 vragen om actie'