Zijn veiligheidsschoenen waar een medewerker zelf een inlegzool in doet nog wel veilig?

21/07/2021

Veiligheidsschoenen waar iemand zelf een inlegzool in doet, zijn niet langer veiligheidsschoenen. Er ontstaat een aansprakelijkheidsrisico wanneer de standaard inlegzool uit de werkschoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen inlegzool.

 

Bij de vraag of een veiligheidsschoen met inlegzooltje nog wel veilig is, gaat het niet alleen om de veiligheidsschoen of alleen om de inlegzool, maar om de combinatie van beide. De inlegzooltjes kunnen ervoor zorgen dat de medewerker minder ruimte heeft bij zijn tenen. Daardoor kunnen de tenen bij een harde klap eerder bekneld raken. Echter een verkeerde stand van de voeten kan voor tal van problemen zorgen zoals peesontstekingen, knieklachten, pijn in de heup en rug. Dit kan mogelijk leiden tot ziekteverzuim. Een inlegzool kan dit voorkomen.

Zorg voor gecertificeerde veiligheidsschoenen (EN-ISO 20345) en voor een inlegzool die is voorgeschreven door een gecertificeerd podotherapeut. Een podoloog heeft geen beschermde opleidingstitel in de Wet BIG (VWS). Een podotherapeut daarentegen heeft een beschermde titel. Bij het aanmeten van een inlegzool in een veiligheidsschoen moet de gecertificeerd podotherapeut zich houden aan de instructies van de betreffende schoenfabrikant.

De combinatie veiligheidsschoen en inlegzool moet dus gecertificeerd zijn!
De norm EN-ISO 20345: 2011 bepaald dat de aansprakelijkheid van de producent van gecertificeerde veiligheidsschoenen vervalt als de drager gebruik maakt van eigen inlegzolen.

De makkelijkste oplossing is om inlegzolen van hetzelfde merk als veiligheidsschoenen aan te schaffen. Verschillende merken hebben een uitgebreid assortiment standaard inlegzolen met verschillende eigenschappen, waarmee de veiligheidsschoenen gecertificeerd blijven.

De keuze van schoeisel moet gebaseerd worden op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E). Met behulp van de onderstaande keuzeboom kan een keus gemaakt worden voor de juiste veiligheid- of werkschoen.

 

Lees meer op de website van Cumela