Verlenging cao VVT definitief

17/08/2021

De achterbannen van vakbonden FNV, CNV, FBZ en NU’91 hebben ingestemd met het onderhandelaarsakkoord voor de verlenging van de cao-VVT van 1 september tot en met 31 december 2021. De leden van ActiZ stemden onlangs al in tijdens een algemene ledenvergadering. Ook de leden van Zorgthuisnl zijn recentelijk akkoord gegaan. Dit betekent dat er een definitief akkoord is dat in werking treedt vanaf 1 september 2021.

 

De belangrijkste punten uit dit akkoord zijn de regeling stoppen met werken na 45 jaar en het BalansBudget. Daarnaast is afgesproken dat in september de werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties gesprekken starten over een meerjarige cao. Daarin willen partijen onder meer bezien hoe de achterstand van lonen in de zorg ten opzichte van de markt kan verbeteren. ActiZ maakte hier eerder deze zomer al melding van.

 

Uitwerking
Zodra de cao-teksten van het akkoord zijn uitgewerkt en geaccordeerd door cao-partijen, wordt de cao aangemeld bij het ministerie van SZW. Vervolgens wordt voor deze cao een algemeen verbindend verklaring (AVV) aangevraagd, zodat ook niet-leden de cao-VVT dienen toe te passen. Dit proces duurt naar verwachting enkele maanden.  

Op het moment dat de cao-teksten gereed zijn, de verwachting is eind augustus, publiceren we deze op onze website en melden we dit via een nieuwsbericht.

 

Achtergrondinfo
Leden van ActiZ ontvangen binnenkort een uitgebreide Q&A en een brochure voor werknemers waarin een toelichting op de regeling over het stoppen met werken na 45 jaar wordt gegeven. Tevens komt er een model vaststellingsovereenkomst. Deze documenten worden binnenkort gepubliceerd.

 

Bron: Zorgkrant