Eerste hulp bij stress
Mensen die het (te) druk hebben gaan meestal een stapje harder lopen om toch alles voor elkaar te krijgen. Je krijgt dan vaak wel meer gedaan, maar hiervan krijg je stress.
Wat is stress nou eigenlijk?
Stress is eigenlijk gewoon spanning. Dit hoeft niet per se een probleem te zijn. Een beetje stress/spanning hebben we als mensen ook nodig. Zonder stress krijgen we niks gedaan. Als je te veel stress hebt en niet genoeg ontspant, dan wordt het een probleem.
Niet alleen altijd maar druk zijn met werken veroorzaakt stress maar ook (een teveel aan) heftige gebeurtenissen. Negatieve, maar ook positieve gebeurtenissen veroorzaken stress. Bijvoorbeeld een verhuizing, of een baby die het gezinsleven en ritme verandert. Stress vraagt om meer energie van het lichaam. Dus als je je extra ingespannen hebt moet je eigenlijk ook extra ontspannen. Want stress ontregelt je lichaam. Het begint meestal klein en wordt langzaam groter… Tot je geen energie meer over hebt.
Niets om je voor te schamen!
Als je dit leest wanneer je het gevoel hebt dat het allemaal te veel is, weet dan dat je hier niet alleen in staat. Eén op de zes werknemers kampt met verschijnselen van een burn-out. Dat is natuurlijk veel te veel.
Vaak zoeken mensen met deze klachten geen hulp. Dat is jammer, want als er in een vroeg stadium wordt ingegrepen, dan ben je er sneller weer van af.
Met een gebroken arm ga je ook naar de dokter. Waarom niet als je je mentaal gezien niet goed voelt? Je mentale gezondheid is net zo belangrijk als je fysieke gezondheid!
Tips hoe je met stress om kunt gaan
Er zijn een aantal dingen die je zelf kunt doen om een teveel aan stress voor te zijn. En dus ook de heftige burn-out te voorkomen.
Ontspanning
Na spanning komt ontspanning. Het is belangrijk om na een periode van stress tijd te nemen om te ontspannen. Tijd doorbrengen met familie, vrienden kan ontspannend zijn. Maar bijvoorbeeld ook bewegen voor je plezier. Een rondje lopen met de hond kan al een goede stap zijn!
Kijk vooral wat voor jou werkt. Soms duurt het even voordat je écht kunt ontspannen.
Wat geeft jou energie?
Het helpt om op een rijtje te zetten wat jou energie kost en wat jou juist energie geeft. Zo kun jij jouw energie weer opbouwen. En kun je misschien wat dingen loslaten die veel energie kosten.
Doe dingen waar jij plezier in hebt. Leer iets nieuws. Pak die ene oude hobby weer op. Kom weer in contact met een kennis van vroeger.
Regelmaat
Voor je lichaam is regelmaat erg goed. Zorg voor een goed ritme. Bouw vaste momenten in voor ontspanning, beweging, sociale contacten etc.
Ook is het belangrijk om gezond te (blijven) eten en te zorgen dat je voldoende nachtrust krijgt!
Leer je grenzen kennen
Weet jij waar jouw grenzen liggen? Wanneer er te veel van je wordt gevraagd? Boosheid en irritatie kunnen een signaal zijn dat er over jouw grens wordt gegaan. Leer waar jouw grenzen liggen.
Merk je dat dit gebeurt? Geef dit aan.
Nee zeggen
Vind jij het erg als mensen nee zeggen tegen jou? Waarschijnlijk niet. Wat houdt je tegen om vaker nee te zeggen?
Het is juist sterk dat jij je grenzen kent en nee kunt zeggen. Meer weten over nee zeggen? Lees snel verder.
Nee zeggen is nee doen
Het is soms best lastig om op je werk ‘nee’ te zeggen en daarom zeg je vaker ‘ja’ dan je lief is. Als je makkelijk ja zegt, wordt aan jou ook als eerste gevraagd om dat extra stapje te zetten. Dat kost je tijd en energie en zo begint het. Maar gelukkig kun je leren nee te zeggen. Hieronder volgen wat handvatten.
- Nee zeggen is niet persoonlijk. Vaak willen we de ander niet teleurstellen, maar ja zeggen en nee doen is pas een echte teleurstelling. Zeg maar gewoon een keer ‘nee, deze keer kan ik niet overwerken’. Je zal zien dat het meevalt.
- Geeft niet direct antwoord als je gevraagd wordt extra werk te verrichten. Zeg dat je er even over na wilt denken zodat je je bewuster bent van je antwoord.
- Nee, het komt me niet uit is voldoende. Ga je niet verdedigen door hele verhalen te vertellen. Het gaat over jouw tijd, dus je mag gewoon nee zeggen.
- Oefen met nee zeggen, bijvoorbeeld thuis. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt.
- Wees respectvol. Zeg niet botweg nee, maar zeg bijvoorbeeld nee, ik kan niet. Wellicht een ander keer of nee nu komt het niet uit, maar ik hoop dat je een ander kunt vinden.
Heb je ja gezegd maar heb je hier spijt van? Durf dan alsnog te zeggen dat je er nog eens over na hebt gedacht en toch nee moet zeggen. Natuurlijk moet je hier niet te lang mee wachten maar het is niet verboden om van mening te veranderen.
Hulp van buitenaf
Als je de tips leest dan zal het je wel duidelijk worden dat het goed is vooral dingen bij jezelf te veranderen. Ieder mens heeft bepaalde patronen ontwikkeld in de loop van zijn of haar leven; de dagelijkse routine. Te veel stress tast onze routine aan en kan tot gevolg hebben dat je het allemaal niet meer aan kan en mogelijk in een burn-out terecht komt.
Burn-out en stress is niet zomaar iets. Sommige bedrijven hebben zelf een stresscoach of burn-out coach. Veelal bestaat de begeleiding uit drie fases, waarbij je eerst inzicht krijgt in wat er aan de hand is en je eigen rol hierin. Daarna ga je oefenen in het veranderen van je eigen gedrag en leer je te voorkomen dat je terugvalt in je oude gedrag vervalt en weer te veel stress krijgt.
Interesse in gespecialiseerde begeleiding?
Je huisarts of bedrijfsarts kan je hiermee verder helpen. Het is ook niet ondenkbaar dat je werkgever een rol wil spelen in het begeleidingstraject door bijvoorbeeld de kosten hiervan (deels) te vergoeden. Sommige bedrijven of cao’s hebben zelfs contracten met een stresscoach, dus is het belangrijk om hier informatie over te hebben.
Wil je na het lezen van dit artikel meer informatie? Neem contact op met de Servicedesk. Dit kan per mail servicedesk@hzc.nl of 030 - 600 60 70.