QR-code werkvloer is risico voor afhankelijke werknemers

02/11/2021

De oplopende coronacijfers zijn zorgelijk, de maatregelen op korte termijn zijn begrijpelijk. Het voornemen om werkgevers naar de QR-code van werknemers te laten vragen is echter bedenkelijk en kan leiden tot polarisatie op de werkvloer. Dat zegt de Vakcentrale voor Professionals (VCP) in reactie op de kabinetsmaatregelen om de oplopende coronacijfers in te dammen.

 

Hellend vlak

“Wanneer wetgeving wordt voorbereid, dan zullen we dat nauwlettend volgen en wijzen op het belang van de werknemer. De werknemer verkeert ten opzichte van de werkgever in een afhankelijke positie. Niet voor niets mag de werkgever niet vragen naar medische informatie, maar loopt dat via de bedrijfsarts. We moeten uitkijken voor een hellend vlak, waarbij tijdelijke maatregelen voor Corona de verhouding tussen werkgever en werknemer onder druk zetten. Er zijn bovendien minder vergaande maatregelen om te zorgen voor een veilige werkplek.”

 

Wetgeving

Het kabinet maakte vanavond bekend wetgeving voor te bereiden die het mogelijk maakt dat werkgevers naar een QR-code kunnen vragen van hun werknemers. Het moet onder meer mogelijk worden op plekken waar bezoekers nu al om een coronatoegangsbewijs worden gevraagd, zoals in de horeca. Momenteel is de werknemer expliciet uitgezonderd. Ook in andere sectoren zoals de zorg zou wat het kabinet betreft die mogelijkheid er moeten zijn.

 

Lichamelijke integriteit

Volgens de VCP staat dit op gespannen voet met de grondrechten van werknemers met betrekking tot lichamelijke integriteit en privacy. “Er zijn andere manieren om de werknemers te beschermen, zoals voldoende afstand houden en beschermingsmiddelen. Voor een veilige werkplek zijn werkgevers en werknemers zelf aan zet: gebruik het gezonde verstand”, zegt VCP-voorzitter Nic van Holstein.

 

Blijf voorzichtig

Om besmetting op de werkvloer tegen te gaan is allereerst voorzichtigheid geboden. Tegen die achtergrond heeft de VCP begrip voor de maatregelen die het kabinet voor de korte termijn neemt. Met ingang van morgen wordt het geldende thuiswerkadvies aangescherpt naar ‘werk minstens de helft van de werktijd thuis’. En wie wel naar zijn werk moet, wordt opgeroepen om drukte te mijden en zoveel mogelijk buiten de spits te reizen.

 

Bron: VCP