Akkoord over nieuwe cao voor waterbouw

12/05/2021

De vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers in de waterbouwsector hebben overeenstemming bereikt over aanpassing van de arbeidsvoorwaarden. Het loon gaat met 2,5 procent omhoog en er komt een nieuwe bedrijfstakpensioenregeling. De cao-afspraken zijn van toepassing voor ruim 2.500 werknemers, als zij in Nederland werkzaam zijn.

 

De looptijd van de arbeidsvoorwaarden cao Waterbouw is een jaar: van 1 april 2021 tot en met 31 maart 2022. De collectieve arbeidsovereenkomst is afgesloten door FNV Waterbouw, CNV Vakmensen en de Vereniging van Waterbouwers. Zij zijn overeengekomen dat de cao-lonen per 1 april 2021 structureel stijgen met 2,5 procent. Hetzelfde geldt voor de tarieven van een aantal vergoedingen.

 

Nieuwe pensioenregeling op komst
In verband met het landelijke pensioenakkoord willen de werkgevers- en werknemersorganisaties komen tot een nieuwe bedrijfstakpensioenregeling en een regeling voor vervroegde uittreding. De mogelijkheid wordt onderzocht dat mensen met zwaar werk drie jaar eerder kunnen stoppen. De resultaten van dit onderzoek zullen naar verwachting rond de zomer bekend zijn.

 

De drie partijen hebben verder afgesproken om een voorlichtings- en bewustwordingscampagne voor duurzame inzetbaarheid te houden. In verband met dit thema kunnen werknemers die onder de cao vallen, tot maximaal duizend euro per jaar besteden aan cursussen en trainingen.

 

Behoud van werkgelegenheid prioriteit
De partijen melden dat door de coronamaatregelen er geen fysieke bijeenkomsten en onderhandelingen mogelijk waren, maar dat zij in het belang van de sector intensief en constructief overleg hebben gevoerd over de grote opgaven die op de cao-tafel liggen. Ze wijzen op de onzekere marktomstandigheden vanwege de stikstof- en PFAS-problematiek in combinatie met Covid-19. Projecten blijven uit en het op de markt brengen van nieuw werk loopt vertraging op. Daarvan hebben vooral kleinere bedrijven last, zeker het komende half jaar.

 

Op korte termijn kan hierdoor werkgelegenheid verloren gaan, maar op langere termijn blijft er grote behoefte aan technisch geschoold personeel. FNV Waterbouw, CNV Vakmensen en de Vereniging van Waterbouwers laten weten dat ze veel waarde hechten aan het behoud van werkgelegenheid. Het doel is dat de waterbouw zich profileert als een aantrekkelijke, moderne en innovatieve sector.

 

Daarom brengen de partijen vraag en aanbod in de sector in kaart. Zij willen ook zorgen voor bemiddeling van werknemers voor wie ontslag dreigt. Hiermee kunnen deze werknemers worden ondergebracht bij andere bedrijven waar de perspectieven wel goed zijn.

 

Bal nu bij achterban
Het gaat om een onderhandelingsresultaat voor de arbeidsvoorwaarden cao Waterbouw, waarover de besturen en achterbannen van de drie partijen zich nu moeten uitspreken. Er zijn nog twee andere collectieve arbeidsovereenkomsten in de sector: de cao Bedrijfstakeigen Regelingen (BTER) Waterbouw en de cao Onwerkbaar Weer Regeling Waterbouw. Deze hebben een looptijd van 1 april 2020 tot en met 31 maart 2022 en zijn algemeen verbindend verklaard. De afspraken in de cao’s gelden voor ruim 2.500 werknemers, als zij in Nederland werkzaam zijn.

 

Bron: H2oWaternetwerk