Loopbaancoach RMT: zoeken naar een functie met perspectief

18/11/2021

De Regionale Mobiliteitsteams (RMT’s) die werknemers van werk naar werk begeleiden, beginnen verder vorm te krijgen. De VCP en vakorganisatie De Unie leveren hieraan een actieve bijdrage met Toekomstpro(o)f. Via Toekomstpro(o)f zijn al enkele tientallen mensen aan werk geholpen. Emilie Nijman-Van de Loo is actief als loopbaancoach, in het RMT van de regio Rotterdam Rijnmond. Een gesprek met haar.

 

Duurzame arbeidsrelatie

Een duurzame arbeidsrelatie realiseren voor mensen die op straat staan of misschien komen te staan. Dat is een van de voornaamste doelen die Emilie Nijman-Van de Loo zich heeft gesteld. “Het is zo mooi om mensen te zien opfleuren wanneer wij erin slagen hun verder helpen: in hun zoektocht in hun loopbaan, en uiteindelijk aan een baan met perspectief. Of door voor scholing te zorgen zodat ze daarna aan de slag kunnen op een plek die bij hen past.”

 

Professionals

Twee maanden terug sloot Emilie zich aan bij het Regionale Mobiliteitsteam (RMT) Rotterdam Rijnmond, waar ze als loopbaancoach aan de slag ging. Ze heeft nu meer dan tien mensen onder haar hoede, met name professionals die van werk naar werk willen. Via websites als Toekomstpro(o)fRijnmondwerktdoor, social-mediakanalen of lokale voorzieningen komen die bij haar terecht.

 

Samenwerking

De Regionale Mobiliteitsteams werden vorig jaar in het leven geroepen na de corona-uitbraak. Wie na maart 2020 zijn baan heeft verloren of zijn baan dreigt kwijt te raken, kan voor een begeleidingstraject in aanmerking komen. Naast vakbonden maken ook onder meer werkgeversorganisaties, UWV en gemeenten deel uit van de RMT’s. Emilie is te spreken over de samenwerking tussen al die verschillende partijen. “Onderling kijken we wie met wie het beste aan de slag kan. We vullen elkaar goed aan qua expertise en het is echt dankbaar werk om te doen.”

 

Toekomstpro(o)f

Emilie heeft regelmatig contact met de andere loopbaancoaches die voor de VCP/De Unie Toekomstpro(o)f actief zijn. In totaal zijn er over heel Nederland 35 RMT’s opgericht. In vrijwel al die teams is de VCP/De Unie vertegenwoordigd. “In sommige gevallen bedienen onze loopbaancoaches meerdere regio’s tegelijk. Het is goed om over elkaars ervaringen te horen en waar je zoal tegenaan loopt. Daar leren we allemaal weer van. Tenslotte is dit voor alle partijen nieuw maar zo’n mooi initiatief.”

 

Traject

Een loopbaantraject neemt zo’n zes tot tien gesprekken in beslag. “Het begint met een intake zodat we een goed beeld hebben van een cliënt. Daarna kijken we wat iemand op de arbeidsmarkt zou willen, wat iemands kwaliteiten zijn, en hoe we diegene uiteindelijk kunnen helpen, al dan niet met een opleiding. Het gaat er om dat iemand op een plek terecht komt die bevalt voor de langere termijn en bijdraagt aan werkgeluk. En het is helemaal mooi als iemand in een kansrijke sector komt te werken, waardoor we ook een bijdrage leveren aan een betere balans in de arbeidsmarkt.

 

Bron: VCP