Onderhandelingsresultaat cao Groen Grond en Infrastructuur 2022-2023

26/11/2021

Na een aantal intensieve onderhandelingsronden hebben werknemers- en werkgeversorganisaties in de groen grond en infrastructuur een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe cao tot en met 31 december 2023. Hierin worden flinke stappen gezet op het gebied van duurzame inzetbaarheid van werknemers en het aantrekkelijk houden van de sector.
 

De nieuwe cao met een looptijd van twee jaar gaat in op 1 januari 2022 en voorziet in een totale loonsverhoging van 6 procent. Per 1 januari 2022 vindt de eerste verhoging van 2 procent plaats, daarna volgt op 1 juli (18 juli voor 4-wekenloon) een verhoging van 1 procent, krijgen de werknemers er op 1 januari 2023 2 procent bij en wordt het loon ten slotte op 1 juli 2023 (17 juli bij 4-wekenloon) met 1 procent verhoogd. Ook de vergoedingen voor bereikbaarheid, werkkleding, huisvesting en reiskosten gaan omhoog.

Zowel de onderhandelaars namens de werkgevers als de werknemers zijn blij met het eindresultaat. “Het geeft duidelijkheid voor de ongeveer 40.000 werknemers in onze sector en het zorgt er ook voor dat de sector aantrekkelijk blijft voor potentiële nieuwe medewerkers”, zegt Alie Dijkstra, namens werkgeversorganisatie Cumela.

Seniorenregeling uitgebreid

Een andere belangrijke verandering in de cao is de uitbreiding van de seniorenregeling. “Duurzame inzetbaarheid is voor ons heel belangrijk”, zegt Dijkstra, “vooral nu steeds meer medewerkers op de werkvloer ouder dan 60 jaar zijn.” Er was al een seniorenregeling die voorzag in 80 procent werken, waarbij medewerkers maar 10 procent loon hoefden in te leveren die werkgevers dan weer vergoed kregen uit het arbeidsmarktfonds en die wordt nu verder uitgebreid.

Onder de nieuwe cao kan een werknemer namelijk drie jaar voor AOW-gerechtigde leeftijd 60 procent gaan werken met behoud van 85 procent van het loon. De werkgever ontvangt daarvoor een vergoeding uit het arbeidsmarktfonds op basis van twee dagen. “Wij hopen dat door de regeling nog aantrekkelijker te maken meer medewerkers hier gebruik van gaan maken en op die manier op een goede en fijne manier door kunnen werken tot hun pensionering”, zegt Cindy Spierings, FNV Agrarisch Groen. 

PAWW

Een andere afspraak die de cao-partijen hebben gemaakt is de verlenging van de PAWW (derde ww-jaar). “Ik ben blij dat we deze regeling ook de komende vijf jaar voortzetten”, zegt Peter de Jong, CNV Vakmensen.    

Hoe aantrekkelijk zijn de arbeidsvoorwaarden?

De koers voor de komende twee jaar is helder, maar brancheorganisatie Cumela, Vakvereniging Het Zwarte Corps (HZC), FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen kijken alweer naar nieuwe verbeteringen in de cao. “We willen bijvoorbeeld gaan onderzoeken hoe aantrekkelijk deze arbeidsvoorwaarden zijn ten opzichte van die van aanpalende sectoren”, zegt Monique van Meerendonk, van HZC. “In dat onderzoek wordt ook gekeken naar mogelijkheden om nieuwe instroom aan te jagen, want het vinden van voldoende nieuwe medewerkers wordt de komende jaren de grootste uitdaging voor onze sector.”

 

Het onderhandelingsresultaat is te vinden onder documenten.