Machinisten Scholingsdagen 2022; Een echte machinist gaat met zijn tijd mee!

02/12/2021
Wanneer 21 en 22 april 2022
Waar Het Bouw en Infrapark Harderwijk
Wat 6 interactieve workshops zowel binnen als buiten; theorie en praktijk
Kosten € 250,00 excl. BTW per deelnemer per dag
Georganiseerd door Vakvereniging Het Zwarte Corps, SOMA Bedrijfsopleidingen en Bouwend Nederland Vakgroep Grondwerk
Aanmelden vóór 22 december 2021 via Vakgroep Grondwerk - Bouwend Nederland

 

Bijscholing is en blijft noodzakelijk om kennis up-to-date te houden. Dit is zeker het geval in een tijd waarin vakmanschap en duurzame inzetbaarheid van groot belang zijn. Daarom is besloten om ook in 2022 de inmiddels traditionele Machinistenscholingsdagen (MSD) te organiseren. Vertegenwoordigers van SOMA Bedrijfsopleidingen, Vakvereniging Het Zwarte Corps (HZC) en de Vakgroep Grondwerk van Bouwend Nederland, zijn al voor de zomervakantie gestart met de voorbereidingen van de MSD 2022. Aan onderwerpen geen gebrek!

Ook dit jaar heeft de programmacommissie een keuze moeten maken. Hierbij is gelet op het leveren van een bijdrage ter vergroting van de vakbekwaamheid, de professionaliteit in het werken en het omgaan met elkaar. Door de jaren heen is dit iedere keer weer gelukt, en de deelnemers ervaren deze dagen als leerzaam, nuttig en in een gezellige sfeer. De organiserende partijen hebben naar hun oordeel een mooi programma in elkaar gezet. Voor deze 29ste editie van de MSD is gekozen voor het motto: ‘Een echte machinist gaat met zijn tijd mee’!

 

Wat gaan we doen?

Er zullen zes workshops worden georganiseerd waarin de deelnemers op interactieve wijze kennis kunnen nemen van de laatste ontwikkelingen op hun vakgebied en op sociaal terrein. Kennisnemen in een lokaal binnen en naar buiten voor de praktijk is de formule waarmee we werken. In willekeurige volgorde worden de volgende onderwerpen behandeld:

 

Pak je mentorrol!

Als nieuwe (jonge) medewerkers in een bedrijf komen dan is het van groot belang dat ze goed begeleid worden. Doe je dit niet, dan zijn ze vaak snel weer vertrokken. In eerste instantie ligt de begeleiding bij de leidinggevende, maar op de werkvloer zijn ook veel mogelijkheden en dat maakt je werk alleen maar interessanter. In de workshop van Niek Verkade (ValQ) gaan we aan de slag met de begeleiding die in het veld gegeven kan worden. Wat kan een machinist of grondwerker zelf doen aan de begeleiding van een nieuwe collega? Dat is enorm veel en helemaal niet zo moeilijk. Voor je nieuwe collega is het juist extra leuk als hij begeleiding krijgt van een praktijkgerichte vakman.

In de workshop zal aandacht zijn voor thema’s als:

  • Leidinggeven;

  • Instrueren;

  • Controleren;

  • Overleggen.

 

Zoals jullie gewend zijn zal Niek de thema’s behandelen door het inzetten van verschillende oefeningen waardoor het een interactieve sessie wordt. De handen kunnen dus weer uit de mouwen, we gaan er een leuke en leerzame workshop van maken!

 

 

Het pensioenakkoord: stand van zaken

Tijdens de MSD van januari 2020 is door HZC een korte workshop gegeven over het op 18 juni 2019 afgesloten pensioenakkoord. Centraal in deze workshop stond de vraag ‘watis er nu precies afgesproken’ en ‘hoe gaat het nu verder?’. Het afgelopen jaar is aan diverse cao-tafels begonnen met het uitwerken van de afspraken zoals opgenomen in dit akkoord. Wat is de stand van zaken, en wat voor consequenties heeft dat concreet? Dat zijn de vragen die tijdens de MSD 2022 centraal zullen staan in een workshop die wordt verzorgd door Monique van Meerendonk van HZC.

 

Wet- en regelgeving mobiele machines

Ook bij deze editie van de MSD is Erik Bouman (politie-eenheid Oost- Brabant, afdeling Team Verkeer) aanwezig om de deelnemers op de hoogte te stellen van belangrijke wet- en regelgeving. Op een interactieve wijze zal hij stilstaan bij verschillende onderwerpen als de wetgeving mobiele machines (MM)en Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en de aanhangwagens achter deze machines, regelgeving/wetgeving met betrekking tot het rijden met mobiele machines, rijbewijzen, kenteken en ladingzekering.

 

Wist je dat de deelnemers aan de MSD in 2020:

  • voor de dag in het algemeen een rapportcijfer 8,8 gaven

  • voor de docenten een 8,0

  • en voor de inhoud van de dag een 8,0 !


Werken met hydraulisch aangedreven aanbouwdelen aan graafmachines in de infra, bouw, recycling en GWW

In de dagelijkse praktijk werken we steeds meer met hydraulisch aangedreven aanbouwdelen: denk daarbij aan hydraulische sloophamers, hydraulische trilblokken, betonvergruizers, grijpers, grondboren, betonfrezen en zeefbakken. Voor elke toepassing is het van belang deze hulpstukken goed aan te sluiten, te weten hoe hiermee te werken en te onderhouden. In een praktische workshop – gegeven door vertegenwoordigers van de firma Saes International B.V. – wordt hieraan ruim aandacht besteed.

 

Kabels en leidingen lokaliseren

Jaarlijks vinden er meer dan 45.000 graafschades plaats. 30% van deze graafschades wordt veroorzaakt door onzorgvuldig graven door de grondroerders. In Nederland ligt ruim 2 miljoen kilometer aan kabels en leidingen onder de grond. Het lokaliseren van deze kabels en leidingen en het zorgvuldig graven is belangrijk! In deze praktische workshop vertellen vertegenwoordigers van SOMA Bedrijfsopleidingen graag meer over hoe je preventief graafschades kunt reduceren en de digitale click app kunt gebruiken. Samen voorkomen we alle vermijdbare graafschades!

 

Een echte machinist gaat met zijn tijd mee!

 

Werken met een elektrisch aangedreven machine: geen probleem!

Voor één van de buiten-workshops hebben wij Ploegam uit Oss bereid gevonden met de Doosan DX 300Electric LC van 30 ton naar Harderwijk te komen om de deelnemers aan deze scholingsdagen te laten zien dat het werken met een elektrisch aangedreven machine geen probleem hoeft te zijn op het werk. De machine is uitgerust met drie verwisselbare batterijen, waarmee deze 24 uur kan werken. Van belang voor Ploegam is dat de capaciteit van de machine niet minder is dan de diesel-variant.
UMS, ook uit Oss, is de leverancier en fabrikant van deze machine. UMS heeft veel ervaring op dit gebied: zo is er al een Manitou 2550 roterende verreiker omgebouwd naar elektrisch, een mobiele graafmachine, minigraafmachines en ook een elektrische knikmops.
In deze workshop werken Ploegam en UMS samen om de deelnemers uitgebreid te informeren over deze machines: en iedereen kan zelf proberen met deze machines te werken.

 

Piet van der Zouwen-prijsvraag
Voor de 19e keer zal de Piet van der Zouwen-prijsvraag worden gehouden. Deze prijs is vernoemd naar de voormalig rayonbestuurder en erelid van HZC en één van de initiatiefnemers van de MSD. De deelnemers krijgen tijdens de cursusdag een aantal meerkeuzevragen voorgelegd. De juiste antwoorden worden gegeven tijdens de workshops. Door goed op te letten tijdens de workshops kan dus het juiste antwoord moeiteloos ingevuld.
De winnaar van deze prijsvraag ontvangt uit handen van Piet van der Zouwen zelf een schaalmodel en komt met een interview en foto in De Machinist en op de website van respectievelijk Bouwend Nederland en SOMA Bedrijfsopleidingen.

 

Aanmelden
Aanmelden voor de Machinistenscholingsdagen 2022 is mogelijk via deze link. Graag aanmelden vóór 22 december 2021.

Is het bedrijf waar u werkt lid van Bouwend Nederland, dan heeft uw directie ook een e-mail over de Machinistenscholingsdagen ontvangen. De kosten voor deelname aan de MSD bedragen € 250,00 excl. BTW.
De MSD worden door cao-partijen, betrokken bij de bouw-cao, gezien als functionele bijscholing. Dit betekent dat de kosten voor rekening van de werkgever komen.
Vragen met betrekking tot de aanmelding kunnen gesteld worden via evenementen@bouwendnederland.nl.

 

Het dragen van veiligheidsschoenen is verplicht!

 

Voor meer informatie over het programma kunt u contact opnemen met:
Bouwend Nederland, Vakgroep Grondwerk
Brenda Heijker
Tel. 079-3252135
E-mail: b.heijker@bouwendnederland.nl