Graafketen CROW500-proof 1 januari 2022

13/12/2021

Naar aanleiding van de naderende datum van 1 januari 2022 waarbij de graafketen compliant is aan de CROW500, zullen we als initiatienemer, netbeheerder en grondroerder ieder onze eigen verantwoordelijk moeten nemen. Het gezamenlijke doel is het voorkomen van vermijdbare graafschades en klaar zijn voor de uitdagingen van de energietransitie, klimaatadaptatie en 5G. Lees verder als jij wilt weten wat dit voor jou als grondroerder (uitvoerende aannemer) betekent.

De WIBON en richtlijn CROW500 zijn al sinds 2017 van kracht. Wat per 1 januari 2022 anders wordt is de verhoogde aandacht van Agentschap Telecom. Voor de initiatiefnemer richt deze aandacht zich met name op een project specifieke risico-inventarisatie en bijbehorend maatregelenplan. De aandacht voor de grondroerder richt zich vooral op de werkinstructie aan uitvoerende personeel (eigen en inhuur).

 

Verantwoordelijkheden grondroerder

Vanaf 1 januari 2022 bestaat de kans dat werkzaamheden aan jou als grondroerder worden aangeboden waarbij niet de richtlijn is gevolgd, er is geen risico-inventarisatie en/of maatregelenplan aanwezig. Ga in gesprek, leg de afspraken vast en biedt de helpende hand. Zorg er vooral voor dat jij als grondroerder wél je verantwoordelijkheid neemt door voor elk werk een unieke werkinstructie op te stellen met de risico’s en beheersmaatregelen (afspraken) en deze te geven aan de medewerkers, óók die van de onderaannemer. Buiten de werkinstructie zorg je dat de gebiedsinformatie (KLIC) digitaal op het werk aanwezig is en dat de medewerkers de procedures weten voor het melden van afwijkende liggen, het niet aantreffen van een kabel en/of leiding en melden van schade.

 

Aandachtspunten

Bij werkzaamheden binnen de combi wordt het wat lastiger omdat je te maken hebt met meerdere opdrachtgevers, terwijl je in gesprek wilt met één initiatiefnemer. Daarnaast wil je ook uniforme afspraken. Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de combi-coördinator.

 

C5P programma en Webinar

De Vereniging Kabel en Leiding Overleg (KLO) heeft om alle partijen in de graafketen te ondersteunen begin 2020 het programma C5P (graafketen CROW500-Proof) gestart. De doelen van C5P zijn het samenwerken, het ondersteunen en verkrijgen van draagvlak en het bieden van een praktisch digitaal hulpmiddel om met de graafketenpartners aantoonbaar invulling te kunnen geven aan de richtlijn. Voor grondroerders is er op donderdag 16 december om 09.00 uur een Webinar C5P voor grondroerders. Meer informatie hierover en de mogelijkheid tot aanmelden vind je hier.

 

Bron: Bouwend Nederland