Onwerkbaar weer – vorst (GGI)

23/12/2021

Wanneer is het te koud om te werken? En wat voor regeling is hiervoor in de GGI-cao afgesproken? Veel vragen die op je afkomen als het weer ineens omslaat.

 

Wat staat er in de cao?

In de cao is er afgesproken dat je bij de volgende temperaturen niet buiten mag werken:

 • de gemeten temperatuur is tussen 00.00 uur en 07.00 uur lager geweest dan -3°C;
 • de gemeten temperatuur is om 07.00 uur en om 09.00 uur -0,5°C of lager;
 • de gemeten temperatuur is om 09.00 uur -1,5°C of lager;
 • de vorst zit om 09.30 uur nog aan de grond;
 • de gevoelstemperatuur is om 09.30 uur volgens de meting van 09.00 uur -6,0°C of lager. Hierbij hoeft geen sprake te zijn van vorst;
 • er sprake is van een uitrijverbod voor mest, op grond van artikel 3 en 3a van het Besluit gebruik meststoffen Staatsblad 2001, 479;
 • Er is sprake van ijzel volgens de meting van het KNMI-weerstation in het postcodegebied waarin het werkobject, waar de werknemer werkzaam is of zou zijn, zich bevindt.
 • Er is sprake van sneeuwval als de sneeuw, minimaal 24 uur blijft liggen. De hoeveelheid sneeuw maakt niet uit.

Maar wat is er dan geregeld als je niet mag werken?

 

Wachtdagen

Er zijn 2 wachtdagen afgesproken in de regeling van UWV. Tijdens deze 2 wachtdagen moet jouw werkgever 100% loon doorbetalen!

Jouw werkgever moet al bij de eerste vorstdag een vorst-WW aanvragen. En moet er elke dag een melding gedaan worden bij UWV. De wachtdagen gaan namelijk pas lopen na de melding aan het UWV.  

 

Vorst-WW

Zijn de 2 wachtdagen voorbij en gaat de vorst-WW lopen? Dan krijg je papieren van je werkgever die je moet tekenen. Twijfel je daar over? Laat HZC meekijken.

Elke onwerkbare dag moet door jouw werkgever apart vermeld worden. Ben je benieuwd wat hier allemaal bij komt kijken? Meer informatie van het UWV vind je hier.

Zelfs met deze uitkering blijf je gewoon in dienst. Je krijgt ook nog steeds 100% loon. Jouw werkgever vult de uitkering aan tot 100% loon. UWV stort het “loon” op de rekening van de werkgever

Wordt jouw loon niet aangevuld? Neem contact op met HZC.

 

Wat moet je doen bij een verschil van mening bij koud weer? 

Werk jij met koud weer in de buitenlucht? En word je het niet eens met je werkgever of het wel of geen onwerkbaar weer is? Je hebt in de volgende gevallen het recht om te stoppen met werken:

 • De gevoelstemperatuur is -6°C of lager (het hoeft niet per se te vriezen) en/of
 • Het  vriest en één of meer van de volgende omstandigheden doet zich voor:
  • de werkgever heeft geen winter-/doorwerkkleding ter beschikking gesteld;
  • de rijwegen of looppaden op de werkplek zijn niet begaanbaar;
  • er ligt een laag sneeuw op de werkplek die niet met eenvoudige middelen kan worden verwijderd.

Als om 9.30 uur ten minste één van beide situaties zich nog steeds voordoet, dan mag je de werkplek verlaten. Of dit het geval is, wordt bepaald door de meting van 9.00 uur door het KNMI-weerstation in het postcodegebied van jouw werkplek.

Is dit het geval en kom je er niet uit met je werkgever? Maak een melding bij HZC. Wij nemen nooit contact op met werkgevers zonder dat we daarvoor eerst jouw toestemming hebben gekregen!

 

Mijn werkgever maakt geen gebruik van de vorst-WW

In dat geval zou jouw werkgever gewoon 100%van jouw loon moeten doorbetalen. Heeft jouw werkgever een andere regeling voorgesteld? Laat deze door HZC controleren.

 

 
   

Ontslag

Koude of extreme weersomstandigheden zijn geen reden voor ontslag! Komt jouw werkgever wel met een voorstel? Neem contact op met HZC!

 

Overbruggingsregeling

Heb je nog een contract met een overbruggingsregeling? Meer informatie hierover vind je op deze pagina. De overbruggingsregeling kan niet worden ingezet tijdens de vorst-WW

 

Andere weersomstandigheden

Kun jij niet werken door andere extreme weersomstandigheden? Bijvoorbeeld storm of extreme regenval? Ook dan kan het zijn dat je recht hebt op een uitkering van het UWV. Er geldt dan een ander aantal wachtdagen dan bij vorst. Meer informatie vind je hier.

 

Andere sector

Werk je in een andere sector? Dan kunnen er andere afspraken zijn. Kijk voor deze afspraken bij de themapagina van de sector waarin jij werkt.

 

Vragen

Wil je weten of de regeling die jouw werkgever voorstelt wel klopt? Of heb je andere vragen over onwerkbaar weer? Neem contact op met de Servicedesk. Dit kan via 030-6006070 of per mail aan servicedesk@hzc.nl.