Onwerkbaar weer – vorst (klein-metaal)

23/12/2021

Wanneer is het te koud om te werken? En wat voor regeling zijn hiervoor afgesproken? Veel vragen die op je afkomen als het weer ineens omslaat.

 

Wat staat er in de cao?

In de cao is er afgesproken dat je in de periode van 1 november t/m 31 maart bij de volgende temperaturen niet buiten mag werken:

  • Wanneer de gemeten temperatuur tussen 00:00 uur en 07:00 uur lager is geweest dan -0,5C;
  • Gladheid onder andere vanwege ijzel;
  • Dooi/gevolgproblematiek: er is sprake van bevroren grond na een vorstperiode, waardoor de grond niet toegankelijk is om werkzaamheden uit te voeren bijvoorbeeld vanwege een opgelegd graaf- of breekverbod door de overheid. 

Voor het vaststellen van de temperatuur wordt de meting van het KNMI-weerstation gebruikt. Welke weerstation dat is, is afhankelijk van de postcode van de plek waar je zou moeten werken.

Maar wat is er dan geregeld als je niet (buiten) mag werken?

 

Wachtdagen

Er zijn 2 wachtdagen afgesproken in de regeling van UWV. Tijdens deze 2 wachtdagen moet jouw werkgever 100% loon doorbetalen!

Jouw werkgever moet al bij de eerste vorstdag een vorst-WW aanvragen. En moet er elke dag een melding gedaan worden bij UWV. De wachtdagen gaan namelijk pas lopen na de melding aan het UWV. 

 

Vorst-WW

Zijn de 2 wachtdagen voorbij en gaat de vorst-WW lopen? Dan krijg je papieren van je werkgever die je moet tekenen. Twijfel je daar over? Laat HZC meekijken.

Elke onwerkbare dag moet door jouw werkgever apart vermeld worden. Ben je benieuwd wat hier allemaal bij komt kijken? Meer informatie van het UWV vind je hier.

Zelfs met deze uitkering blijf je gewoon in dienst. Je krijgt ook nog steeds 100% loon. Jouw werkgever vult de uitkering aan tot 100% loon. UWV stort het “loon” op de rekening van de werkgever

Wordt jouw loon niet aangevuld? Neem contact op met HZC.

 

Mijn werkgever maakt geen gebruik van de vorst-WW

In dat geval moet jouw werkgever gewoon 100% loon doorbetalen. Heeft jouw werkgever een andere regeling voorgesteld? Laat deze door HZC controleren.

Wij nemen nooit contact op met werkgevers zonder dat we daarvoor eerst toestemming hebben gekregen van jou!

 

Ontslag

Koude of extreme weersomstandigheden zijn geen reden voor ontslag! Komt jouw werkgever wel met een voorstel? Neem contact op met HZC!

 

Andere sector

Werk je in een andere sector? Dan kunnen er andere afspraken zijn. Kijk voor deze afspraken bij de themapagina van de sector waarin jij werkt.

 

Vragen

Wil je weten of de regeling die jouw werkgever voorstelt wel klopt? Of heb je andere vragen over onwerkbaar weer? Neem contact op met de Servicedesk. Dit kan via 030-6006070 of per mail aan servicedesk@hzc.nl.