TCVT – registratie

Op 1 januari 2020 is de TCVT-pas geïntroduceerd. Tot die tijd waren er boekjes voor machinisten. Wanneer je jouw TCVT-certificaat laat verlengen, wordt het boekje kosteloos omgezet in de TCVT-pas. Je spreekt dan niet meer van een certificaat maar van een registraat.

 

Verlengen TCVT

Om je TCVT-certificaat te verlengen, moet je het originele boekje toesturen aan TCVT Register Administratie (TCVT RA). Doe dit ongeveer 4 weken voordat je certificaat verloopt. Dan is er nog genoeg tijd om de verlenging in orde te maken. Jouw opgestuurde boekje wordt vernietigd en vervangen door de pas. Scan voor de zekerheid je boekje voordat je deze opstuurt. Let op: als je eenmaal een pas hebt, stuur je deze nooit mee voor de verlenging van je certificaat.

 

Theorie-examen

Heb je wel al je uren behaald die nodig zijn voor de verlenging van je TCVT-certificaat, maar niet de bijscholing kunnen doen? Dan kun je een theorie-examen afleggen. Heb je het theorie-examen gehaald? Dan kan je certificaat verlengd worden.

Heb je meerdere TCVT-certificaten? Dan moet je per certificaat een theorie-examen doen.

 

Vrijstelling meerdere TCVT-registraten

Heb je meerdere TCVT-registraten nodig voor je werk? Dan zijn er mogelijk bepaalde vrijstellingen die gelden voor het aantal uren dat je moet draaien. Ook kan bijscholing voor het ene registraat een vrijstelling opleveren voor een ander registraat. Een afgelegd theorie-examen kan nooit een vrijstelling opleveren voor de bijscholing voor een ander registraat.

De precieze regels kun je navragen bij TCVT.

 

Bijhouden nascholing en uren

Je kunt niet zelf je uren of bijscholing bijhouden. Dit moeten je werkgever en de opleider doen. Je kunt met de pas wel controleren of je uren en de bijscholing zijn bijgeschreven.

Als je zzp’er bent kun je wel zelf uren bijschrijven. Hiervoor dien je een autorisatiecode op te vragen. Je moet dus als machinist én als werkgever inloggen om je uren bij te houden.

 

TCVT-app

TCVT RA ontwikkelt op dit moment een app die de pas gaat vervangen. Je hoeft dan alleen nog maar in te loggen om te checken of je bijscholing en je uren zijn bijgeschreven. De verwachting is dat deze app in de loop van 2022 klaar is. 

 

Wat moet je doen als je de pas verliest?

In dat geval kun je het beste zo snel mogelijk contact opnemen met TCVT RA. Dit kan via kantoor@tcvt-ra.nl. De kosten voor een nieuwe pas bedragen 100 euro.

 

Heb je vragen over de TCVT-pas of de registratie? Of heb je andere vragen over TCVT? De Servicedesk en Rayonbestuurders staan klaar om je vragen te beantwoorden!