Thuiswerken voor grensarbeiders nu en in de toekomst

22/12/2021

Voor de sociale zekerheid geldt dat de afspraken in Europees kader over de behandeling van thuiswerken zijn verlengd tot en met 30 juni 2022.

 

Staatssecretaris Wiersma beantwoordt vragen over de ‘Impact analyse van de toekomst van thuiswerken voor grensarbeiders na COVID-19’ uit de Grenseffectenrapportage 2021. In de Kamerbrief laat hij weten dat met België en Duitsland overeenstemming is bereikt over een verdere verlenging van de overeenkomsten over de behandeling van thuiswerkdagen onder de belastingverdragen. Ook voor de sociale zekerheid geldt dat de afspraken in Europees kader over de behandeling van thuiswerken zijn verlengd en wel met een half jaar.

 

Impact op thuiswerkende grensarbeiders

De in het rapport van de Maastricht University genoemde mogelijke gevolgen van het toegenomen thuiswerk kunnen volgens de staatssecretaris impact hebben op sociale zekerheid en fiscaliteit van thuiswerkende grensarbeiders. Daarbij moet worden aangetekend dat voor de coronacrisis thuiswerk ook al tot deze gevolgen kon leiden en dat in twee landen werken afhankelijk van de persoonlijke situatie van de grensarbeider zowel voordelig, als nadelig kan uitvallen.

 

Thuiswerken beter faciliteren

De schaal waarop thuiswerk op dit moment plaatsvindt en de waarschijnlijkheid dat thuiswerk blijvend is toegenomen zijn wat Wiersma betreft echter aanleiding om gezamenlijk met buurlanden en/of in
Europees verband te kijken hoe het thuiswerken voor grensarbeiders beter kan worden gefaciliteerd.

 

Hoeveel procent thuiswerken?

Welk percentage thuiswerken zou worden beoogd, nu 40 procent meerdere malen wordt genoemd?

Het percentage van 25 procent ziet op de aanwijsregel die het werken in twee (of meer) lidstaten regelt. Dit ziet niet alleen op thuiswerken maar op alle soorten arbeid in twee (of meer) lidstaten. Bij het minder dan 25 procent werken in de woonstaat, wordt op grond van deze aanwijsregel de lidstaat waar de werkgever gevestigd aangewezen. Dit hoeft niet dezelfde lidstaat te zijn als de lidstaat waar de grensarbeider werkt.

Als alleen het percentage wordt verhoogd, zal dit gepaard gaan met ongewenste gevolgen voor andere groepen dan de thuiswerkende grensarbeider die onder dezelfde aanwijsregel vallen. Te denken valt aan de effecten voor mensen werkzaam in het wegvervoer.

Er zal daarom eerst moeten worden gekeken naar de vormgeving van de oplossing voor het thuiswerken door grensarbeiders, voordat er over percentages wordt gesproken.

 

Bron: Salarisvanmorgen