Cao-onderhandelingen Waterschappen

23/12/2021

Begin december zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor waterschappen gestart. De gezamenlijke inzet van de vakbonden FNV en CNV is, naast de inflatiecorrectie, een verhoging van de salarissen met nominaal 100 euro per jaar zodat de minder betaalden in de sector naar verhouding meer profiteren.


Looptijd
FNV en CNV denken aan een cao met een looptijd van 18 maanden. Dit om ervoor de zorgen dat er voldoende tijd is om nieuwe afspraken uit te werken en door te voeren voordat de volgende cao-onderhandelingsronde weer van start gaat.

Verlofdagen
Omdat de sector waterschappen moeite heeft om gekwalificeerd personeel aan te trekken en vast te houden – vooral technici en werknemers jonger dan 35 jaar – moeten er volgens de bonden in de nieuwe cao afspraken komen die het ‘voor (jonge) werknemers nog aantrekkelijker maakt om voor een waterschap te (blijven) werken.’ Uit een peiling bij de leden komt naar voren dat velen van hen graag meer vrije tijd zou willen hebben. Mede daarom zetten de bonden in op twee feestverlofdagen.

Jongeren
Om met name jongeren aan te kunnen trekken en vast te houden willen de vakbonden dat die categorie meer werkzekerheid krijgt. ‘De HR monitor wijst uit dat de externe inhuur binnen de sector aanzienlijk is (16,3 procent in 2020). Bijna een vijfde deel hiervan bestaat uit payroll. Op basis van hetgeen wij terugkrijgen tijdens bijeenkomsten met (jonge) medewerkers, kunnen ons niet aan de indruk onttrekken dat werkgevers flexibele arbeidscontracten vaak gebruiken om arbeidskosten te drukken in plaats van als oplossing voor de behoefte aan flexibiliteit’, aldus de bonden.

Exit payroll
‘Vaak zijn jonge medewerkers werkzaam op basis van een flexibele arbeidsrelatie en dit wordt veelal als reden gegeven om uit te zien naar mogelijkheden buiten de sector waar meer zekerheid en perspectief kan worden geboden.’ Onwenselijk, aldus de bonden. Structureel werk dient te worden uitgevoerd door werknemers met een contract voor onbepaalde tijd. Met flexibele contracten mag hooguit ‘piek en ziek’ worden opgevangen. Vandaar de inzet bij de onderhandelingen payrollcontracten de komende cao-periode volledig uit te faseren en de betreffende medewerkers in dienst te nemen van het waterschap of gelieerde organisatie.

Het eerstvolgende cao-overleg is gepland op 10 februari 2022.

 

Bron: Binnenlands Bestuur