Houd koppeling met AOW in stand!

19/01/2022

In het regeerakkoord is afgesproken dat de AOW-uitkering niet wordt verhoogd met de afgesproken verhoging van 7,5% van het Wettelijk Minimumloon. In plaats daarvan wordt de ouderenkorting verhoogd. Deze regeling raakt heel veel mensen. 

 

Maar wat houdt de voorgestelde regeling precies in? Wat zijn de gevolgen voor jou?

 

Koppeling Wettelijk Minimumloon

Er is afgesproken dat het Wettelijk Minimumloon in stappen met 7,5% wordt verhoogd. Dit is afgesproken om er voor te zorgen dat iedereen rond kan komen. Maar in het regeerakkoord is afgesproken dat de AOW niet wordt opgehoogd met 7,5%! Andere uitkeringen worden wél opgehoogd met 7,5%. 

 

Ouderenkorting

Om het gemis van de verhoging van het Wettelijk Minimumloon te “compenseren”, heeft de coalitie voorgesteld om de ouderenkorting op te hogen. Maar voor mensen die alleen een AOW-uitkering ontvangen, of een klein pensioen, geldt de ouderenkorting niet. Duizenden gepensioneerden worden hierdoor geraakt!

Voor iedereen die een inkomen heeft boven modaal, wordt de ouderenkorting afgebouwd. Of ze hebben helemaal geen recht op de ouderenkorting. Een grote groep mensen worden hier dus ook door benadeeld.

 

Oproep coalitie maatschappelijke organisaties

De VCP roept met een coalitie van maatschappelijke organisaties (vakbonden en diverse organisaties voor senioren, patiënten, mensen met een beperking en armoedebestrijding) de Tweede Kamer op de koppeling in stand te houden tussen het wettelijk minimumloon, AOW en sociaal minimum. Dat is een kwestie van beschaving.

De AOW is de basis van het pensioenstelsel. De AOW kent als basisuitkering daarom wettelijk een koppeling aan het minimumloon.

 

Statement

Wij, de gezamenlijk vakbonden en diverse organisaties voor senioren, patiënten, mensen met een beperking en armoedebestrijding, roepen u – leden van de Tweede Kamer – op om de koppeling van de AOW en het sociaal minimum aan het wettelijk minimumloon volledig in stand te houden.

De stijging van het wettelijk minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen zijn van groot belang voor het vergroten van de bestaanszekerheid in Nederland. Anders lopen de inkomensachterstanden van ouderen en uitkeringsgerechtigden nog verder op. Dat is onaanvaardbaar.

Het kabinet mikt op een bescheiden verhoging van het wettelijk minimumloon van bij elkaar 7,5 procent in 2024 en 2025. We hebben in het coalitieakkoord gelezen dat die stijging niet wordt verwerkt in de AOW. In de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB) moesten wij daarnaast lezen dat het effect op het netto inkomen van mensen op het sociaal minimum ook volledig wordt wegbezuinigd.

De compensatie voor ouderen die wordt voorgesteld in de vorm van een verhoging van de ouderenkorting, is niet effectief. Honderdduizenden ouderen met lage en middeninkomens zullen die compensatie niet of niet volledig kunnen verzilveren. Het koppelingsprincipe is wél bewezen effectief en is ook een kwestie van beschaving.

Wij roepen u daarom op om het principe van de netto-nettokoppeling tussen het wettelijk minimumloon, de AOW en het sociaal minimum volledig te behouden. Praktisch betekent dit dat de voorgenomen stijging van het wettelijk minimumloon volledig zou moeten worden verwerkt in de AOW en dat de in het akkoord opgenomen bezuinigingen op het sociaal minimum worden geschrapt.