Veiligheid - TCVT

De veiligheid voor je zelf en anderen is erg belangrijk tijdens jouw werkzaamheden. In de verschillende sectoren kan het werk gelukkig goed en veilig uitgevoerd worden. Maar als het qua veiligheid niet goed is geregeld en er gebeurt vervolgens een ongeluk, dan zijn de gevolgen vaak groot.

 

Onveilige situaties willen we natuurlijk zoveel mogelijk zien te voorkomen. Daarom zijn er bepaalde veiligheidsregels en certificaten in het leven geroepen. HZC zit in meerdere werkgroepen van de TCVT. Op die manier regelen we aan de voorkant dat er regelgeving tot stand komt dat jouw werk veiliger maakt.

Zo hebben zowel HZC als de werkgevers van de kraanverhuurbedrijven, verenigd in de VVT, geconstateerd dat er relatief veel misgaat onder de kraan. Samen hebben we ons ingezet om te komen tot een TCVT-schema aanpikker bouw, dat er vorig jaar ook gekomen is.

 

Wat is er nou bijvoorbeeld afgesproken?

Machinisten die hijswerkzaamheden uitvoeren met een bedrijfslastmoment van 10tm of meer (gemeten vanaf het hart van de draaikrans), moeten wettelijk verplicht in het bezit zijn van een TCVT-certificaat. Welk certificaat binnen TCVT dit is, hangt af van het type machine.

Daarnaast zijn er ook schema’s die niet wettelijk verplicht zijn, zoals het schema aanpikker bouw. Met de werkgevers in de bouw hebben we afspraken gemaakt dat het veiliger werken onder de kraan van groot belang is, onder meer bij het aanslaan van lasten. Het is daarom goed om te zien dat steeds meer aanpikkers ook in het bezit zijn van een TCVT-certificaat.

Ook moeten machines waarmee wordt gehesen één keer per twee jaar worden gekeurd. Voor tijdelijke personen(bouw)liften is dit één keer per zes maanden of na elke opstelling.

We horen veel praktijkverhalen waarbij de veiligheidseisen bij de eigen werkgever doorgaans goed zijn geregeld. De machines zijn conform de veiligheidseisen goedgekeurd en de TCVT-certificaten zijn in orde.

Toch komt het helaas ook nog voor dat op het eigen werk, of bijvoorbeeld bij inleners, de zaken qua veiligheid niet goed geregeld zijn. Dan zijn de machines niet gekeurd volgens het juiste gebruik, of er wordt gewerkt met personeel dat niet volgens de veiligheidsregels werkt. Dit is niet zoals het hoort en volgens wettelijke regels is afgesproken, met alle gevolgen van dien!

 

Wat kun je in zo’n (onveilige) situatie doen?

Het is belangrijk om met je werkgever in gesprek te gaan en te blijven over hoe het er op de werkvloer aan Veiligheid - TCVT De veiligheid voor je zelf en anderen is erg belangrijk tijdens jouw werkzaamheden. In de verschillende sectoren kan het werk gelukkig goed en veilig uitgevoerd worden. Maar als het qua veiligheid niet goed is geregeld en er gebeurt vervolgens een ongeluk, dan zijn de gevolgen vaak groot. toe gaat. Zie je dat het fout gaat met bijvoorbeeld collega’s of ander personeel tijdens je werkzaamheden? Geef het dan aan bij je werkgever. Jouw werkgever is verantwoordelijk voor de veiligheid van jouw werkplek, maar jij zelf natuurlijk ook.

 

Wat nu als de werkgever niets doet met jouw feedback?

Contact HZC

Mocht je er niet uitkomen met je werkgever, dan kun je natuurlijk altijd contact met HZC opnemen. We kunnen dan samen bekijken wat in jouw situatie de beste oplossing is.

Arbeidsinspectie

Er is een mogelijkheid om bij ernstige gevallen van onveiligheid (anoniem) de arbeidsinspectie te informeren over wat er niet goed gaat bij jouw werkgever of op de klus waar jij werkt. Dat is goed om te weten en met HZC kan je daar altijd overleg over plegen als je wilt. Heb jij zelf nog ideeën over hoe het werk veiliger kan? We horen graag jullie feedback!

 

Heb je vragen over TCVT of over de situatie bij jou op het werk? De Servicedesk en de Rayonbestuurders staan voor je klaar om je vragen te beantwoorden. Neem contact op met HZC via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl.