Omgaan met verandering

03/02/2022

Over het algemeen houden mensen niet van te veel veranderingen in het leven. Ook niet in het werk. Maar het kan altijd gebeuren dat er dingen veranderen zonder dat je hier invloed op hebt. En dan wordt het lastig.

 

Waarom is verandering zo moeilijk?

We hebben de neiging om moeilijke situaties te vermijden. Ongemak, angst of onzekerheid hebben we liever niet in ons leven. Vaak gaat verandering juist gepaard met onzekerheid. Om iets te kunnen veranderen moeten we een sprong in het diepe willen wagen. Of ons kunnen voorstellen dat de verandering iets positiefs gaat opleveren zodat we er niet meer bang voor zijn.

Ook het brein zorgt ervoor dat verandering lastig is. Het werkt voor 95% op de automatische piloot. Daarbij herhaalt het vooral gedrag waarmee je met weinig moeite voldoende resultaat bereikt. Het zogenaamde gewoontegedrag. Het kost veel moeite en energie om dit gedrag te doorbreken, want je moet je bewust worden van onbewuste handelingen en gedachten.

Soms is verandering nodig en het hoeft zeker niet negatief te zijn. Immers; ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’ (Albert Einstein). Juist verandering kan tot nieuwe mooie kansen leiden en positieve energie geven!

 

Tips

Als je niet zelf voor een verandering hebt gekozen is het extra lastig om ermee om te gaan. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het jezelf gemakkelijker te maken:

  • Laat je niet verleiden tot doemdenken Hoeveel scenario’s je van tevoren ook bedenkt, de praktijk is vaak heel anders. Doemdenken kost alleen energie en levert je niks op.
  • Negeer veranderingen niet We hebben vaak de neiging om een (aanstaande) verandering te negeren. Dat werkt juist averechts, want ook negeren kost op de achtergrond veel energie. Stel in plaats daarvan vragen. Probeer duidelijk te krijgen wat precies de bedoeling is, zonder hier zelf invulling aan te geven.
  • Bepaal voor jezelf wat jij belangrijk vindt in je werk Is dat een goede band met collega’s? Samen werken aan iets moois? Nieuwe dingen blijven leren? Bekijk dan of je datgene wat jij belangrijk vindt ook kunt doen in een andere rol. Of bij een ander bedrijf.
  • Maak een lijst met dingen waar jij trots op bent Wat heb jij de afgelopen tijd goed gedaan? Zo krijg je weer positieve energie.

 

Speelt er een reorganisatie bij jouw werkgever en heb je hier vragen over? Of zijn er andere dingen waarvan je wilt weten of het wel klopt? HZC helpt je verder! Neem contact op met de Servicedesk via 030-6006070 of servicedesk@hzc.nl