Mantelzorg: Hoe kun je alle ballen hooghouden?

14/02/2022

Veel werknemers combineren werk met mantelzorgtaken. Soms houden mantelzorgers daardoor geen tijd meer over voor zichzelf en is de balans zoek. Hoe kun je alle ballen hooghouden?

 

Een verhaal uit de praktijk

Een lid van HZC, Hans, wilde graag vertellen over zijn ervaring als mantelzorger. Hij zorgt voor zijn zieke vader. Deze zorg moet hij combineren met een drukke baan.

Hans heeft zijn situatie vooraf besproken met zijn werkgever en die heeft er gelukkig begrip voor. Omdat Hans in de verhuur werkt zijn bepaalde klussen lastig te combineren met de zorg voor zijn vader. Maar over het algemeen kan hij genoeg tijd vrij krijgen voor zijn mantelzorgtaken.

Om te ontspannen brengt Hans tijd door met zijn gezin en is hij graag aan het werk in de tuin. De buitenlucht en beweging doen hem goed. Wel vindt hij de combinatie van werk en mantelzorgtaken soms zwaar. Als Hans merkt dat het té zwaar wordt, dan trekt hij wel aan de bel zodat bepaalde taken worden verdeeld binnen de familie. Gelukkig maar, want uiteindelijk kun je pas voor een ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt!

 

M-Power

Ben jij ook mantelzorger en benieuwd op welke vlakken je nog wat hulp kunt gebruiken? Doe de test van Mantelzorg Power. Ook kun je via Mantelzorg Power gelijk online aan de slag met oefeningen en tips.

 

Zelf extra hulp nodig?

Jouw gemeente is ervoor verantwoordelijk om je als mantelzorger te ondersteunen. Welke ondersteuning geboden wordt, verschilt per gemeente en is bovendien afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Maar je kunt bijvoorbeeld denken aan vrijwilliger die je helpt met de mantelzorgtaken. Informeer naar de mogelijkheden bij jouw gemeente.

 

Op je werk

Maak jouw situatie bespreekbaar met je werkgever! Vaak is er meer begrip dan je denkt. Als mantelzorger kun je vaak ook gebruik maken (kortdurend) zorgverlof en calamiteitenverlof. Wil je meer weten? Neem contact op met de HZC-Servicedesk!