Blijf jezelf ontwikkelen

07/03/2022

Het wordt steeds belangrijker om jezelf te blijven ontwikkelen. Maar waarom is het eigenlijk zo belangrijk? Hoe kun je jezelf ontwikkelen en wat voor subsidies of regelingen zijn er om je hierbij te helpen?

 

Drie redenen om jezelf te blijven ontwikkelen

Er zijn natuurlijk heel veel redenen om jezelf te ontwikkelen. Maar volgens ons zijn dit de drie belangrijkste:

1. Het helpt je beter te presteren

Als je werkt aan je ontwikkeling presteer jij beter, ben je breder inzetbaar, onderscheid jij jezelf van anderen en heb je meer kans op die ene leuke baan. Want ook nieuwe uitdagingen kun je dan beter aan.

2. Het geeft je een tevreden gevoel

Ken je het gevoel dat je krijgt als je eindelijk die uitdagende klus hebt voltooid? Het is een gevoel van trots, want je hebt het toch maar weer mooi gedaan! Die voldoening geeft je ook nog eens meer energie. Zo is dat ook wanneer je aan de slag gaat met je zelfontwikkeling. Een win-win situatie dus.

3. Het is goed voor je gezondheid

Door aan jezelf te werken, ga je beter in je vel te zitten. Dit komt je gezondheid ten goede. Immers, als je gelukkiger bent met jezelf, voel je je ook gezonder. Dus waar wacht je nog op?

 

Tips voor zelfontwikkeling

Het klinkt zo eenvoudig; jezelf ontwikkelen. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk? We geven je graag een aantal tips:

Analyseer je sterke punten en herken je verbeterpunten

We hebben allemaal dingen waar we goed of minder goed in zijn. De eerste stap naar zelfontwikkeling is je sterke punten en verbeterpunten op een rijtje te zetten. Wat zou je willen ontwikkelen of verbeteren? Om het jezelf wat makkelijker te maken, kun je beginnen met je sterke punten. Later breid je jouw lijstje uit met de verbeterpunten.

Bepaal je doelen

Jezelf ontwikkelen gaat altijd gemakkelijker als je weet wat je wilt bereiken. Dus wat zijn je doelen? En wat moet je eraan doen om deze te bereiken?

Vraag een studiebudget aan

Ook de overheid vindt zelfontwikkeling belangrijk. Daarom kan iedereen in Nederland die werkt of werkzoekende is, per 1 maart 2022 een opleidingsbudget aanvragen van maximaal duizend euro per jaar. Zo kun je bijvoorbeeld een leuke cursus gaan volgen om je vakkennis bij te houden of om jezelf te verdiepen in een specialisatie. Maar je kunt ook kijken of je het leuk vindt om iets heel anders te gaan doen.

Volg gratis webinars

Wil jij weten hoe je begint met jezelf te ontwikkelen? Of hoe je een overstap maakt naar een andere baan? UWV heeft leuke en interessante webinars online staan. Op de themapagina Opleidingen en duurzame inzetbaarheid vind je informatie om direct aan de slag te gaan.

Vraag het HZC

Wil jij meer weten over de verschillende subsidies die er zijn? Of wat jouw opties zijn? Neem contact op met de Servicedesk. Zij kunnen je verder helpen. Dit kan telefonisch: 030-6006070 of per mail.