Is een Duits of Belgisch trekkerrijbewijs ook geldig in Nederland?

18/07/2022

In Nederland mag je alleen met een geldig T-rijbewijs trekkers en ander werkmaterieel besturen. Dit is zo geregeld in de wet en verzekeraars hebben deze verplichting in hun polisvoorwaarden opgenomen. Veroorzaak je zonder geldig rijbewijs een aanrijding? Dan kun je te maken krijgen met de politie én zal de schade voor jouw eigen rekening komen. Maar, wat is een geldig rijbewijs en wanneer ben je hiermee goed verzekerd?

 

Wanneer is je T-rijbewijs niet geldig?

In Nederland hanteren we een Nederlands T-rijbewijs, een aparte categorie op het rijbewijs. Is je rijbewijs ingenomen, heb je een rijverbod of is je rijbevoegdheid ontzegd? Dan is dit T-rijbewijs dus ook niet geldig. 

 

Geen geharmoniseerde Europese wetgeving

Er is geen geharmoniseerde Europese wetgeving voor landbouwrijbewijzen. Dat betekent dat formeel gesproken een Belgisch of Duits trekkerrijbewijs niet geldig is in Nederland. Met Duitsland zijn afspraken gemaakt, waarbij het T-rijbewijs wederzijds wordt erkend. Een Duits inwoner mag dus met een Duits T-rijbewijs in Nederland rijden. Andersom ook, maar daar is de voorwaarde dat de categorie T op het Nederlandse rijbewijs is bijgeschreven.

Voor wat betreft het Belgische G-rijbewijs ligt dat anders: daarmee mag een Belgisch inwoner niet in Nederland rijden. Voor Nederlandse bestuurders van landbouwvoertuigen is in België is in beginsel geen rijbewijs nodig. Het moet dan wel gaan om voertuigen voor agrarisch gebruik. Als de trekker of het werktuig harder kan dan 40 kilometer per uur, dan is een CE-rijbewijs verplicht en volstaat een T-rijbewijs niet. Voor niet-agrarische zelfrijdende werktuigen, zoals grondverzetmachines, is ook een C- of CE-rijbewijs nodig in België.

Tot 1 juli 2025 mogen bestuurders uit EU-lidstaten met een B-rijbewijs, waarbij het B-rijbewijs is afgegeven voor 1 juli 2015, ook in Nederland (land)bouwvoertuigen besturen. Datzelfde geldt voor bestuurders met een C-rijbewijs, ongeacht de afgiftedatum. Na 1 juli 2025 mag dat alleen nog door Nederlandse bestuurders met de categorie T op hun rijbewijs.

 

Bron: Cumela