Prijs voor normering ergonomie naar Aleid Ringelberg

08/09/2022

De zware werkomstandigheden van de bagage- en vrachtsjouwers op Schiphol staan niet op zichzelf. Op veel werkvloeren krijgt ergonomie niet altijd de aandacht die het verdient, zegt VCP-bestuurder Aleid Ringelberg. Ze zet zich daarom in voor betere normen waaraan werkgevers en werknemers zich kunnen houden. Deze inspanningen werden onlangs bekroond met een prijs van een gerenommeerd internationaal instituut.

 

Verkeerde bewegingen

Ringelberg is voorzitter van twee internationale werkgroepen die normen voorbereiden op het gebied van bijvoorbeeld tillen, duwen en trekken. Die normen zijn er om te voorkomen dat werknemers klachten krijgen door te zware belasting of verkeerde bewegingen, van bijvoorbeeld schouder, arm of rug. Uit onderzoek blijkt dat liefst eenderde van de ziektegevallen verband houdt met een verkeerde houding of beweging. Denk daarbij ook aan muisarmen en achter het bureau zitten.

 

Gezondheid op werkvloer

Het werk van Ringelberg heeft onder meer geresulteerd in een nieuwe ISO-norm voor tillen. Zij en haar collega’s kregen daarvoor de zogeheten Bullard-Sherwood Research to Practice Award. De prijs is uitgereikt door NIOSH, een gerenommeerd instituut dat zich bezighoudt met gezondheid op de werkvloer. “In de norm staan bijvoorbeeld grenswaarden voor tillen in samenhang met het aantal keren dat je tilt en de tilafstand. Het is een hele concrete norm die direct toepasbaar is in de praktijk. Dat is ook precies onze bijdrage geweest: het overbrengen van kennis naar de praktijk”, zegt Ringelberg.

 

Navolging

Deze norm staat wat Ringelberg betreft model voor de richting die normalisatie van fysieke belasting zou moeten opgaan. “In Nederland is er geen nationale normcommissie meer voor ergonomie. Het zou mooi zijn, zowel voor het bestrijden van ziekteverzuim als voor het verbeteren van de fysieke gezondheid van de werknemers, om kennis te ontsluiten en toe te passen in de praktijk.”

 

Handschoen oppakken

Ringelberg hoopt daar via haar internationale kanalen een bijdrage aan te leveren. Volgens haar laat de situatie op Schiphol duidelijk zien hoe belangrijk fatsoenlijke arbeidsomstandigheden zijn en dat er een grens zit aan wat mensen aan kunnen. “Als de fysieke belasting te zwaar is, moeten apparaten het werk overnemen, in tweede instantie kun je denken aan hulpmiddelen. Maar het belangrijkste voor nu is dat Nederland dit probleem serieus neemt. Wij roepen alle betrokkenen – werkgever, werknemer, ondernemingsraad, fabrikanten, ergonomen, andere professionals en de overheid op – hier meer werk van te maken!”

 

Handhaving

Goede regelgeving staat of valt overigens wel met handhaving, vindt de VCP. Iedere vorm van regelgeving is zinloos als men zich er niet aan houdt. Ringelberg: “Ik zou dan ook een oproep willen doen aan ondernemingsraden, vakbonden en zeker ook aan de arbeidsinspecties om hier meer aandacht aan te geven. Een actievere houding in handhaving is hard nodig, en op het niet naleven van de regels moeten flinke boetes staan.”

 

Bron: VCP