Meer werken nog minder interessant dankzij kabinet

26/09/2022

Werknemers die meer gaan werken, merken daar in portemonnee vrijwel niets van. Van het idee dat meer werken loont zoals het kabinet beweert, klopt dan ook weinig, zegt de VCP naar aanleiding van berichten uit De Telegraaf over koopkracht. Daaruit blijkt dat veel mensen met een middeninkomen er nauwelijks op vooruit gaan, sterker: elke euro meer verdienen levert straks zelfs minder op dan nu.

 

Inkomensafhankelijk

In de plannen die het kabinet op Prinsjesdag presenteerde, werden verhogingen van belastingkortingen aangekondigd, en verhogingen van de toeslagen. Al deze maatregelen zijn inkomensafhankelijk, waardoor de voordelen lager zijn naarmate iemand meer verdient. De verhogingen gaan gepaard met groter ‘verlies’ bij meer werken en de arbeidskorting wordt sneller afgebouwd.

 

Vrijwel niets

Concreet betekent dit dat iemand met een inkomen van € 35.000,- over elke extra verdiende euro 81% belasting betaalt, en iemand met € 45.000,- zelfs 87%. Bij een inkomen van meer dan € 50.000,- nog steeds boven de 70%. “Daar blijft dus vrijwel niets van over”, zegt VCP-beleidsmedewerker Amerik Klapwijk. “Dit stimuleert dus totaal niet om meer te gaan werken.” Van alle mensen gaan werkenden er het minst op vooruit, blijkt ook uit de stukken van Prinsjesdag.” De marginale druk is buitenproportioneel hoog. “Nivelleren blijft maar doorgaan, terwijl de rek er allang uit was. De middeninkomens worden weer als vanouds gepakt.”

 

Arbeidskrapte

De VCP vindt het extra wrang dat werken juist in een tijd van arbeidskrapte in feite onaantrekkelijk wordt gemaakt. “Je zou verwachten dat de rode loper wordt uitgerold voor iedereen die meer wil gaan werken, maar het tegendeel is het geval.” Klapwijk vindt daarom de bonus voor nieuwe voltijders weer zo’n idee dat de werkelijkheid mist. “Leuk hoor zo’n bonus, maar die wordt zwaar belast en een werknemer houdt er weinig van over. Bij de zorgbonus ging het net zo.”

 

Kinderopvang

Ook voor ouders met kinderen pakken de plannen lang niet zo voordelig uit als het kabinet wil doen geloven. De kinderopvangtoeslag gaat over een paar jaar weliswaar omhoog naar 96% van de maximumuurprijs. Dus meer werken betekent nog steeds meer uren kinderopvang 4% meer kosten per uur, en daarbovenop het bedrag dat je betaalt boven de maximumuurprijs, want de werkelijkheid is dat kinderopvang steeds vaker meer kost dan waar de toeslagen mee rekenen.

 

Bron: VCP