Hoe zit het nou echt met het concurrentiebeding?

We merken dat er vaak veel onduidelijkheid is over het concurrentiebeding. Vaak teken je hiervoor in een arbeidsovereenkomst. Maar wat mag er precies worden afgesproken? En wat mag juist niet? We praten je bij over het concurrentiebeding.

 

Uitspraak Hoge Raad

Zoals je in Uit de praktijk kunt lezen, heeft HZC via een uitspraak van de Hoge Raad een hele mooie stap gezet voor werknemers. Deze uitspraak heeft ertoe geleid dat krapte op de arbeidsmarkt geen geldige reden is om iemand aan een concurrentiebeding te houden. Mooi resultaat, al zeggen we het zelf. Maar wat mag dan wel?

 

De regels bij een concurrentiebeding

Een concurrentiebeding mag alleen schriftelijk worden afgesproken. Staat er niks in je contract? Dan heb je geen concurrentiebeding. Ook mag er in negen van de tien gevallen geen concurrentiebeding staan in een tijdelijk contract. De uitzondering hierop is als er sprake is van zwaarwegende bedrijfsbelangen. Je werkgever moet dit dan wel schriftelijk motiveren bij het aangaan van het contract.

 

Maar als je een vast contract hebt, mag er wel een concurrentiebeding afgesproken worden. Je hebt als werknemer natuurlijk altijd de optie om te onderhandelen over je contract, en dus ook over het wel of niet opnemen van een concurrentiebeding.

 

Hulp nodig?

Heb jij een concurrentiebeding in je contract staan en je wil je weg bij je huidige werkgever? Dan kun je natuurlijk je situatie eerst voorleggen aan de Servicedesk. Zij kunnen jou meer vertellen over de mogelijkheden om bij een andere werkgever aan de slag te gaan. Het hoeft geen probleem te zijn, maar het is natuurlijk altijd fijn om dit van tevoren zeker te weten. Dan kom je niet achteraf voor vervelende verrassingen te staan!

 

Je kunt de Servicedesk per mail bereiken: servicedesk@hzc.nl of telefonisch: 030-6006070.