Nachtdienst en wintertijd, hoe zit het met het extra uur?

28/10/2022

Het is bijna weer zo ver, de wintertijd gaat in de nacht van 29 oktober op zondag 30 oktober in. Voor mensen die overdag werken heeft dit geen gevolgen qua werktijd. Maar hoe zit het eigenlijk als je dan een nachtdienst hebt? Moet je langer werken? Wordt dat extra uur betaald? We zetten alle belangrijke informatie op een rij voor je.

 

Werktijd

Bij ingang van de wintertijd zijn er twee opties. Of jouw werkgever houdt je normale uren aan, zodat je niet extra werkt. Of je werktijd wordt met een uur verlengd. Wordt jouw werktijd niet verlengd? Dan is er voor jou niets anders dan normaal.

Maar wordt jouw werktijd wél verlengd? Lees dan snel verder om te kijken waar jij recht op hebt.

 

Een uur langer werken

Wordt jouw werktijd niet ingekort maar moet je een uur langer werken? Daar moet een vergoeding voor betaald worden natuurlijk!

Hoe hoog die vergoeding precies is, hangt helemaal af van de cao waarin je werkzaam bent. Er moet gekeken worden naar de geldende nachtvergoeding. Bij een eventueel overwerk moet er gekeken worden naar het aantal uur dat je boven het aantal afgesproken uren per dag of per week uit komt, en dan heb je recht op de geldende overwerkvergoeding.

 

Contact HZC

Heb je vragen over jouw specifieke situatie? Of je ben je benieuwd of alles goed op je loonstrook staat? Neem contact op met de Servicedesk. Zij kunnen je verder helpen. Je kunt bellen met 030-600 60 70 of mailen naar servicedesk@hzc.nl.