Hoe je werkstress kunt verminderen door het verhogen van je werkplezier

15/11/2022

Deze week is het de week van de werkstress. Studies hebben aangetoond dat je minder werkstress hebt als je je werkplezier verhoogt. Je kunt hier ook zelf aan werken. Ben je alleen op zoek naar tips bij werkstress? Kijk dan snel bij “Eerste hulp bij werkstress”.

Wat is werkplezier?

Werkplezier wordt omschreven als met plezier je werk doen en werk doen dat je leuk vindt. Kortom: je krijgt energie van je werk, je werk kost je niet alleen energie.

 

Wat zijn de voordelen van werkplezier?

Heb je plezier in je werk? Dan ben jij stressbestendiger, energieker . Maar vergeet ook niet dat als je plezier hebt in je werk, dit ook doorwerkt in je privéleven. Werk is een groot gedeelte van onze dag. Hoe mooi is het als dit grote gedeelte van je dag óók fijn is.

 

Wat je zelf kunt doen

Je hoeft niet af te wachten totdat je werkgever aan de slag gaat met jouw werkplezier. Je kunt zelf ook een aantal stappen zetten.

 

Wie ’t kleine niet eert..

Vier je eigen successen en jullie successen als team. Dit hoeven niet alleen de grote klussen te zijn, vergeet ook zeker niet de “kleine” successen. Zo kom jij, en samen met je collega’s, weer in de positieve sfeer. 

 

Wat geeft jou energie?

Het helpt om op een rijtje te zetten wat jou energie kost en wat jou juist energie geeft. Zo kun jij jouw energie weer opbouwen. En kun je misschien wat dingen loslaten die veel energie kosten. Doe dingen waar jij plezier in hebt. Leer iets nieuws. Pak die ene oude hobby weer op. Kom weer in contact met een kennis van vroeger.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Door aan jezelf te werken, ga je beter in je vel te zitten. Dit komt je gezondheid ten goede. Immers, als je gelukkiger bent met jezelf, voel je je ook gezonder. Dus waar wacht je nog op? Lees hier meer over het belang voor jou om jezelf te blijven ontwikkelen.

 

Vergeet je collega niet

Plezier is aanstekelijk. Heb jij plezier in je werk? Dan zal dat ook invloed hebben op jouw collega’s. Wat weer een positieve invloed heeft op jou! Zorg dus goed voor jezelf, maar vergeet ook je collega’s niet. Toon oprechte interesse in de ander, maak een gezellig praatje. Een klein gebaar heeft vaak al een grote impact. 

 

Wist je trouwens dat niet alleen het ontvangen van complimenten een positieve invloed heeft, maar ook juist het geven van een compliment? Probeer het eens uit!

 

Het belang van ontspannen

Na (in)spanning komt ontspanning. Het is belangrijk om na je werk tijd te nemen om te ontspannen. Tijd doorbrengen met familie en/of vrienden kan ontspannend zijn. Maar bijvoorbeeld ook bewegen voor je plezier. Een rondje lopen met de hond kan al een goede stap zijn!  Kijk vooral wat voor jou werkt.  

 

De kunst van het loslaten

Gedane zaken nemen geen keer. Is er op het werk iets vervelends gebeurd? Heb het er met elkaar over, sluit het af. Maar laat het zelf daarna ook los. Piekeren brengt je niets goeds. Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe kansen.

 

Eerste hulp bij werkstress

Ben jij op zoek naar meer informatie over werkstress en praktische tips om dit tegen te gaan? Bij HZC kun je er alles over lezen. Lees onze eerste hulp bij werkstress.